B-12 vitamini, sinir fonksiyonu ve DNA ve kırmızı kan hücrelerinin üretimi dahil olmak üzere çeşitli bedensel süreçler için gereklidir.
B12 vitamini, DNA sentezi, yağ asitleri ve amino asitlerinin vücut içindeki kullanımı gibi çok önemli görevleri olan, bu nedenle vücut içerisindeki her hücrenin ihtiyaç duyduğu bir B vitamini türüdür.
İçeriğindeki kobalt minerali nedeniyle kobalamin olarak da bilinen Vitamin B12 vücutta az miktarda da olsa depolanabilir. Normal bir insanda karaciğerde yaklaşık 2 mg ve diğer vücut bölgelerinde 2 mg olmak üzere toplamda 4 mg kadar depolanır. Depolanma miktarı düşük olduğundan dolayı günlük olarak alınması gerekir. B12 vitamini, hayvansal kaynaklı gıdalarda bulunur.
Genelikle eksikliği üzerinde durulsa da hiperkobalaminemi (yüksek serum vitamin B12 seviyeleri) sık görülen ve hafife alınan bir anomalidir. Yüksek serum kobalamininin etiyolojik profili ağırlıklı olarak prognoz için erken tanının kritik olduğu ciddi hastalık durumlarını kapsar. Bunlar esas olarak kanserler, hematolojik kanserler ve karaciğer - böbrek hastalıklarından oluşur.
Düşük serum kobalamin seviyeleri mutlaka eksiklik anlamına gelmezken, anormal derecede yüksek bir serum kobalamin seviyesi, altta yatan bir dizi ciddi patolojinin dışlanmasını gerektiren bir uyarı işareti oluşturur. Fonksiyonel kobalamin eksikliği bu nedenle herhangi bir serum seviyesinde ortaya çıkabilir.
Sonuç olarak vitamin B12 düzeyleri yüksek çıkan ortalama serum seviyesi 1000 pg/ml üzerinde olan çocuklar hematolojik, karaciğerle ilgili, böbrekle ilgili hastalıklar açısından takip ve tetkik edilmelidir.
Kliniğimizin aşağıdaki kurum veya özel sigortalarla anlaşması bulunmaktadır. Anlaşmamız olmayan özel sigorta ve kurumlara TTB fiyat tarifesinden fatura düzenlediğinden, hastalarımız ödedikleri ücreti sigortalarından ve kurumlarından tahsil edebilmektedirler.