Güneş, vücutta D vitamini ihtiyacının %90-95’ini karşılamaktadır. D vitamininin kalanı besinlerden elde edilmektedir.
D vitamini kemik sağlığı için çok önemlidir. Ayrıca bağışıklık sisteminin sağlıklı çalışması, kas sağlığı ve beyin gelişimi için de önemli rol oynamaktadır. Çocukların sağlıklı gelişimi için aldığı gıda ne kadar önemli ise güneş ışığı da o kadar önemlidir.
D vitamini kaynağı olan güneş, kemiklerin gelişiminde büyük bir göreve sahiptir. D vitamini eksikliğinde Raşitizm hastalığı gelişir. Raşitizmli bebeklerin bıngıldağı geç kapanır, dişlerini geç çıkar, oturması ve yürümesi gecikir. O nedenle çocukluk döneminde D vitamininin yeterli seviyelerde olması için güneş çok önemli bir faktördür
Güneşin yararlı etkileri yanında fazla temasa bağlı önemli zararları da vardır. Özellikle çocukluk döneminde aşırı güneşe maruz kalma, bu dönemde gelişen güneş yanıkları, güneşten korunma yöntemlerinin uygulanmaması sonucunda yaşam boyu deri kanseri gelişme riskinin artmış olduğu gösterilmiştir.
Herşeyden önce çocuklar erişkinlerin aksine zamanlarının büyük bölümünü açık alanlarda geçirdiklerinden, ister istemez güneş altında kalmaktadırlar. Bu durum güneşe bağlı pek çok sorunun oluşmasına yol açmaktadır.
Sıcak çarpması veya tıbbi adıyla “hipertermi” vücudun kendi mekanizmaları ile yaptığı sıcaklığı kontrol etmede yetersizlik sonucu meydana gelir.
Sıcak havada vücut ısı dengesini korumak için terleme gibi önlemler alır. Sıcaklık arttıkça terlemeye başlarız. Derideki ter buharlaştıkça biraz ısı kaybı olur. Ancak havada nem fazla ise buharlaşmaya engel olur. Yaz aylarında çocuklarda güneş çarpmalarına karşı dikkatli olunmalıdır.
Çocuğun uzun süre güneşe maruz kalması deride kızarıklık, acı hissi, fazla etkilenmiş bölgelerde ciltte su toplanması, baş ağrısı, kusma, ateşe yol açabilir. Bu durumda acilen doktora başvurulması gerekmektedir. Güneş çarpmalarında çocuğun cildi soğuk ve nemli ise, gölge ve serin bir yere yatırılıp bacaklarının yüksekte tutulması gerekmektedir.
Deri kırmızı bir renk almış, sıcak ve kuru ise soğuk su altında tutulduktan sonra çocuğun serin ve gölge bir yere yatırılıp ateşi düşünceye kadar soğuk suya batırılmış bir bezle vücuda kompres uygulanmalıdır.
Özellikle risk altında olan bebek ve çocuklarda baş ağrısı, baş dönmesi, susuzluk, bulanık görme, bulantı ve kusma olabilir.
Bebeklerde güneş tehlikeli olabilir. Yaz geldiği zaman güneşin yararlı etkilerinden faydalanmak gerekir. Ama bebeklerin cildi çok ince ve narin olduğu için güneş yanıklarına karşı çok hassastır. Bu nedenle güneşten uygun şekilde faydalanırken zararlı etkilerinden de mutlaka korunmak gerekir.
Yaz aylarında güneşin zararlı etkilerinden bebeklerimizi ve çocuklarımızı korumamız çok önemlidir.
Güneş yanıkları güneşe uygun olmayan şekilde maruz kalındığı zaman gelişir. Yanıklar ciltte kırmızı, ağrılı ve kaşıntılı lezyonlar şeklinde olur. Deri gergindir ve hatta su toplaması şeklinde de olur. Sıklıkla güneşe maruz kaldıktan 2 veya 4 saat içinde başlar ve 12-24 saat içinde maksimum seviyeye çıkar. Güneş yanıklarında neler yapmanız gerektiği kadar neler yapmamamız gerektiği de önemlidir.
Güneş kremleri cildi güneş yanıklarından ve güneşin zararlı etkilerinden korur.
Kullanacağınız güneş kremi mutlaka geniş spektrumlu yani hem UVA hem de UVB ye karşı koruyucu olmalıdır. UVA daha uzun dalga boyludur ve derinin daha derin tabakalarını etkileyerek cilt kanserine yol açabilir. UVB ise daha kısa dalga boylu olup derinin daha üst tabakalarını etkiler. Kullanacağınız güneş kreminin güneş koruma faktörü en az SPF 15 ile 50 arasında olmalıdır.
İçeriğinde oksibenzon maddesi olan kremler tercih edilmemelidir. Çünkü oksibenzon hormonal etkiler gösterebilmektedir. Özellikle yüz, burun, kulak bölgesi gibi hassas bölgelere çinko-oksit ve titanyum oksit içeren kremlerden kullanılmalıdır.
Güneş kremi güneşe çıkmadan 15-30 dakika önce sürmelidir. Her iki saatte bir tekrar edilmelidir. Havuz veya denize girip çıktıktan sonra, havlu ile kurulanma sonrası güneş kremi tekrar sürülmelidir. Altı ayında altındaki bebekler için eğer güneşten koruyamayacağınız bir durum varsa çok az miktarda yüz kısmına güneş kremi sürülmelidir. Altı ayın üzerindeki bütün bebek ve çocuklara güneş kremi kullanılabilir.
Özetle: Bebek ve çocuklarda güneşten korunmada izlenecek ilk yol uygun giysilerin seçimi ve fiziksel güneşten koruyucuların kullanımıdır. Ancak giysi ve fiziksel korunmanın yeterli olmadığı durumlarda yüz ve el gibi sınırlı bölgelere güneş koruyucu kremler sürülebilir. Daha büyük ve aktif çocuklarda sık aralıklarla güneş koruyucu kremler sürülmelidir. Güneşe çıkmadan en az yarım saat önce, parmak uçları ile uygulanmalı, kulak, burun, dudaklar ve göz etrafına mutlaka uygulama unutulmamalıdır.
Kliniğimizin aşağıdaki kurum veya özel sigortalarla anlaşması bulunmaktadır. Anlaşmamız olmayan özel sigorta ve kurumlara TTB fiyat tarifesinden fatura düzenlediğinden, hastalarımız ödedikleri ücreti sigortalarından ve kurumlarından tahsil edebilmektedirler.