Prof. Dr. Suna EmirProf. Dr. Suna Emir Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Doktoru Çocuk Hematoloji - Çocuk OnkolojiProf. Dr. Suna EmirİletişimMenü

2 Yaşa Kadar Aylık Gelişim Rehberi

2 Yaşa Kadar Aylık Gelişim Rehberi

Bebeklerin İlk 2 Yaşta Aylık Gelişimi

Yazıyı ilk iki yaşta bebeğinizin gelişimi hakkında fikir sahibi olmanız için hazırladık. Her bebek elbette birbirinden farklıdır. Farklı bir gelişim süreci izleyebilirler. Bununla birlikte yine de yaklaşık bir bilgi sahibi olmanız sizi rahatlatacaktır.

1-3 Aylar Arasında Bebeğiniz

Yenidoğan bebekler 2-3 saatte bir beslenme gereksinimi duyarlar. Ilk ay günde 16-18 saat uyurlar. Gündüzleri uyanıklık süresi üçüncü aydan sonra artmaya başlar.

Yenidoğan bebekler ellerini yumruk şeklinde tutar. Motor refleksleri anlık ve geçicidir. Baş kontrolü yoktur. Ikinci ayda başını yattığı yerden kaldırabilir.

İkinci ayda anneyi tanıma gelişir. Göz göze temas kurabilirsiniz. Üçüncü ayda sık gördüğü anne ve baba dışındaki kişileri de tanımaya başlar.

4-6 Aylar Arasında Bebeğiniz

Bu aylarda anne sütüne devam eden bebeğiniz 5 veya 6. aPryda yavaş yavaş ek gıdalara geçer. Uyku süresi günde 11-12 saate iner.

Beşinci ayda bebeğiniz kendi etrafında dönebilir. Artık destekli oturabilir. Özellikle nesneleri kavrama becerisi gelişir. İletişim becerileri de artan bebekler sesli gülmeye ses çıkararak konuşmalara katılmaya başlar.

7-9 Aylar Arasında Bebeğiniz

Anne sütüne devam eden aynı zamanda ek gıdalar başlanan bebeğiniz bu aylarda sebzeler , et, ve pütürlü yiyecekler yemeye başlar. Hatta 9. ayda aile ile birlikte sofraya oturup sizin yediğiniz yemeklerin tuzsuz olanlarını yemesi beklenir. Uyku saatleri giderek azalır. 

İlk 2 Yaş Bebek Gelişimi,

Motor gelişim bebekten bebeğe farklı olsa da bu aylarda bebeğiniz sürünmeye ve emeklemeye başlar. Tam desteksiz oturma genellikle 7. ayda olur.

Bu aylarda konuşmaları taklit etmeye başlar. Söylenenleri anlamaya başlar. Tekrarlayan hecelerle konuşmaya başlar.

10-12 Aylar Arasında Bebeğiniz

Bu aylarda anne sütüyle beraber ek gıdalar zenginleşerek artar. Kendi başına kaşıkla yemeye başlayan bebeğiniz artık bir yaşından sonra inek sütü, yumurta beyazı gibi gibi besinleri de tüketebilir.

Gündüz uykuları devam ederken geceleri kesintisiz uyuyup erken uyanır.

Onuncu ayda ayağa kalkıp tutunarak sıralamaya başlar. 11-12. Ayda ilk adımlarını atan bebeğiniz artık yürümeye başlar. Söylediği kelime sayısı artar. Bu dönemde taklit yeteneği ve komut alma gelişir.

12-18 Aylar Arasında Bebeğiniz

Sizinle yemeğe oturup mama sandalyesinde yemek yiyebilir. Bardaktan kendi su içebilir. Yürüme gittikçe gelişir. Kendine uygun sandalye ve koltuklara oturur ve kalkar. Yüksek kanapelere tırmanarak çıkmaya çalışır. Resimli dergiler ve kitaplar ilgisini çeker.

18-24 Aylar Arasında Bebeğiniz

Koşma, tırmanma ve merdiven çıkma hareketleri bu aylarda gelişir. Boya kalemleri ile basit resimler çizmeye başlar. Oyun hamuru ile eğlenceli oyunlar bebeğinizle yapabilirsiniz. İki yaşında kıyafetlerini giyip çıkarabilir. Tuvalet eğitimine başlayabilir.

Kendi ismini söyleyebilir ve iki kelimelik cümleler kurabilir. Yaşıtlarıyla oynamayı öğrenir ve çok sever.

Güncelleme Tarihi: 28.08.2021
Prof. Dr. Suna Emir
Editör
Prof. Dr. Suna Emir
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır.
Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.
Anlaşmalı Kurumlar

Kliniğimizin aşağıdaki kurum veya özel sigortalarla anlaşması bulunmaktadır. Anlaşmamız olmayan özel sigorta ve kurumlara TTB fiyat tarifesinden fatura düzenlediğinden, hastalarımız ödedikleri ücreti sigortalarından ve kurumlarından tahsil edebilmektedirler.

Prof. Dr. Suna EmirProf. Dr. Suna EmirÇocuk Sağlığı ve Hastalıkları Doktoru Çocuk Hematoloji - Çocuk Onkoloji
0312 504 4342
0554 354 1128