Prof. Dr. Suna EmirProf. Dr. Suna Emir Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Doktoru Çocuk Hematoloji - Çocuk OnkolojiProf. Dr. Suna EmirİletişimMenü

0-1 Yaş Bebek Emzirme

0-1 Yaş Bebek Emzirme

0-1 Yaş Bebeklerde Emzirme Nedir?

Anne sütü ilk 6 ay bebeğiniz için çok önemlidir. Bebeğinize ilk 6 ay sadece anne sütü yeterlidir. Anne sütü bebeğinizin sağlıklı kalmasına yardımcı olur. Gerekli tüm besin maddelerini uygun oranlarda sağlar. Alerjilere, hastalıklara ve obeziteye karşı korur. Diyabet ve kanser gibi hastalıklara, otit gibi enfeksiyonlara karşı korur.

Kolayca sindirilir ve kabızlık, ishal veya mide rahatsızlığına yol açmaz. Ayrıca, anne sütüyle beslenen bebekler IQ (zeka) testlerinde daha yüksek puan alır.

Anne sütü, bebeklerin ihtiyaçlarını karşılamak için sürekli olarak değişir!

Her annenin sütü bebeği için özeldir. Sağlıklı büyümeyi desteklemek için sütün hacmi ve bileşimi günün saatine, emzirme sıklığına ve bebeğin yaşına göre değişir. Anne sütü, bebeğiniz için mükemmel besindir.

Anne sütü her zaman hazırdır;

  • Bebeğinizin ihtiyaç duyduğu her yerde ve zamanda mevcuttur.
  • Her zaman doğru sıcaklıkta, temiz ve ücretsizdir.

Emzirmenin anneler açısından da sayısız faydaları vardır. Emziren annelerde; tip 2 Diyabet ve meme kanseri gibi belirli kanserler için daha az risk vardır. Hamile kalmadan önceki kilolarına daha kolay geri dönerler.

Annelere Doğumdan Sonra İlk Öneriler

  • Doğumdan hemen sonra emzirin ve 24 saat içinde sık sık 8 ila 12 kez emzirin. İlk ay bebek ne zaman isterse emmesi sağlanmalıdır.
  • Bebeğinizi kucağınızda ten tene temasta tutun.
  • Emzirme iyice yerleşene kadar emzik veya biberon vermeyin.
  • Sadece anne sütü verin.

0 1 Yaş Bebek Emzirme Sıklığı

Yeni doğan bebeğiniz, yaşamın ilk haftalarında günde yaklaşık 8 ila 12 kez emecektir. Başlangıçta, anneler her memede 10-15 dakika emzirmeyi deneyebilir, sonra zamanı gerektiği gibi ayarlayabilir. Sık beslenme, ilk birkaç hafta boyunca süt üretiminizi canlandırmaya yardımcı olur.

Emzirme bebek istedikçe, genellikle 1-3 saatte bir yapılmalıdır. Yeni doğanlar büyüdükçe daha az emerler ve beslenmeler arasında daha uzun süre geçer. Mama alan yeni doğan bebekler muhtemelen her 2–4 saatte bir yaklaşık 60-90 ml alırlar. Yenidoğanlar beslenmeden yaklaşık 4-5 saatten fazla kalmamalıdır.

Bebeklerin aç olduğuna dair işaretler şunları içerir:

kafalarını bir yandan diğer yana hareket ettirmek,

  • Ağızlarını açmak,
  • Dillerini dışarı çıkarmak,
  • Ellerini ve yumruklarını ağızlarına koyarak,
  • Emecekmiş gibi dudaklarını buruşturmak,
  • Ağlama.

Bir beslenme programı gerekli değildir, siz ve bebeğiniz sonunda rutininizi oluşturacaksınız. Bebekler ne zaman acıktıklarını ve ne zaman doyduklarını bilir.

Anne Sütü Bebeğime Yeterli mi?

Yeni anneler genellikle bebeklerinin yeterince anne sütü alıp almadığından endişe ederler. Bir anne ve yenidoğan hastaneden ayrıldıktan 48 ila 72 saat sonra tüm bebeklerin çocuk doktoru tarafından görülmesi önemlidir.

Anne Sütünün Yeterli Olduğunu Gösteren Bulgular

  • Bebeğiniz yeterli ve düzenli kilo alıyorsa,
  • Kakaları düzenli ise (bebekler anne sütü alırken 5-6 kere hatta daha fazla kaka yapabilir, renk altın sarısı hafif pürtüklü olur),
  • Bebek emerken yutkunarak emiyorsa,
  • Hemen hemen her bezinde idrar varsa,
  • Emzirme sonra annenin memelerindeki gerginlik azalıyorsa.

Kısacası bebeğiniz mutlu görünüyorsa, günde yaklaşık altı ila sekiz idrar yapıyor ve bağırsak hareketleri düzenliyse, iyi uyuyor, uyanıkken uyanıksa ve kilo alıyorsa bebeğinizin yeterince beslendiğinden emin olabilirsiniz.

Bebek Emzirme Ne Kadar Sürer?

Yeni doğanlar bir veya iki memede 20 dakika veya daha uzun süre emzirebilirler. Bebekler büyüdükçe ve emzirme konusunda daha becerikli hale geldikçe, her iki tarafta da 5-10 dakika sürebilir.

Beslenme Sırasında Bebeğimin Gazını Çıkarmalı mıyım?

Bebeğiniz bir tarafını bitirdikten sonra, göğüs değiştirmeden gazını çıkarmayı deneyin. Bazen, hareket tek başına bebeğin gaz çıkarmasına neden olabilir.

Bebeğiniz çok kusarsa, daha sık gaz çıkarmayı deneyin. Bebeklerin yemek yedikten sonra veya geğirme sırasında az miktarda kusmaları normal olsa da, bir bebek beslendikten sonra kusmamalıdır. Bebeğiniz beslenmenin tamamını veya çoğunu kusarsa doktorunuza başvurmalısınız.

Yenidoğanlar Besin Takviyesi Almalı mı?

Anne sütü, yeni doğanlar için doğru vitamin kombinasyonuna sahiptir. Sağlıklı bir anne tarafından emzirilen sağlıklı bir bebeğin, D vitamini dışında herhangi bir ek vitamin veya besin takviyesine ihtiyacı yoktur.

Anne sütüyle beslenen tüm bebeklerin yaşamlarının ilk haftaları içinde D vitamini takviyesi almaya başlamalarını ve yeterli miktarda D vitamini takviyeli mama veya süt (1 yaşından sonra) alana kadar devam etmelerini öneriyoruz.

Su, meyve suyu ve diğer yiyecekler genellikle bebeğin ilk 6 ayında gerekli değildir. Anne sütü veya mama, bebeklerin katı gıdalar yemeye başlayıncaya kadar beslenme açısından ihtiyaç duydukları her şeyi sağlamaktadır.

Güncelleme Tarihi: 28.08.2021
Prof. Dr. Suna Emir
Editör
Prof. Dr. Suna Emir
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır.
Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.
Anlaşmalı Kurumlar

Kliniğimizin aşağıdaki kurum veya özel sigortalarla anlaşması bulunmaktadır. Anlaşmamız olmayan özel sigorta ve kurumlara TTB fiyat tarifesinden fatura düzenlediğinden, hastalarımız ödedikleri ücreti sigortalarından ve kurumlarından tahsil edebilmektedirler.

Prof. Dr. Suna EmirProf. Dr. Suna EmirÇocuk Sağlığı ve Hastalıkları Doktoru Çocuk Hematoloji - Çocuk Onkoloji
0312 504 4342
0554 354 1128