Reflü olarak da adlandırılan gastroözofageal reflü (GÖR) mideden gelen yiyecek ve asidin yemek borusuna geri dönmesidir.
Çocuklarda bütün yaş gruplarında sık rastlanılan reflüya kusma da eşlik edebilir. Bu göğüste genellikle mide yanması adı verilen rahatsız edici bir duyguya neden olur.
Çocuklarda reflü özellikle iki yaşın altındaki bebeklerde yaygındır. Çoğu bebek ilk 3 ay boyunca günde birkaç kez az miktarda kusar.
Çocuklarda reflü 1. Ay başlar, 4. Ay en fazla olur. GÖR bebeklerde herhangi bir soruna neden olmaz. Çoğu durumda, bebekler 12 ila 14 aylık olduklarında bu durumu aşarlar.
Yaş büyüdükçe reflü durumunda kendiliğinden bir düzelme söz konusudur. Ayrıca 2 ila 19 yaş arasındaki çocuk ve gençlerin zaman zaman reflü geçirmesi de yaygındır. Bu her zaman reflü hastalığına sahip oldukları anlamına gelmez.
Sık sık meydana gelen ve büyüme geriliği, kusma veya yemek borusunda hasar gibi sorunlara neden olan reflüye gastroözofageal reflü hastalığı (GÖRH) denir. Bu durum GÖR' den daha ciddidir ve genellikle ilaçla tedavi edilir.
Bebeğinizin belirtileri onun beslenmesini engelliyor, kusma, öğürme, öksürme ve nefes almada zorluk oluyorsa, çocuğunuzda 12 ila 14 aydan uzun süredir reflü varsa reflü hastalığı denir.
Alt yemek borusu sfinkteri adı verilen bir kas halkası yemek borusunu mideden ayırır. Bu halka yanlış zamanda gevşerse veya olması gerektiği gibi kapanmazsa reflu belirtileri ortaya çıkar.
Bebeklerde ve küçük çocuklarda reflü belirtileri boğulma veya hırıltı (eğer reflü içeriği nefes borusuna ve akciğerlere kaçarsa),bir yaşından sonra da devam eden hafif kusma, beslendikten sonra huzursuzluk ve ağlama, yemek yemeyi reddetme, kilo alamama olarak sayılabilir.
Bebek yemekten sonra yatarsa veya araba koltuğuna oturtulursa bu belirtilerin bazıları daha da kötüleşebilir. Süt çocuklarında görülen sonradan düzelen reflü belirtileri huzursuzluk, vücudunu germe bükme hareketleri, öğürme, beslenmeyi reddetme, gibi belirtiler de olabilir.
Refluya bağlı solunum sistemi belirtileri de yaşa bağlı olarak değişir. Bebeklerde apne, stridor, hışıltı olur.
Daha büyük çocuklarda reflü belirtileri şunlardır:
Özetle mide ekşimesi veya asit hazımsızlığı reflü hastalığının en sık görülen belirtisidir. Mide yanması, yanan göğüs ağrısı olarak tanımlanır. Göğüs kemiğinin arkasından başlayıp boyun ve boğaza doğru ilerler. 2 saate kadar sürebilir. Yemekten sonra genellikle daha kötüdür. Yemekten sonra uzanmak veya eğilmek de mide yanmasına neden olabilir.
Hırıltı, sık sık soğuk algınlığına yakalanmak, sık sık kulak enfeksiyonlarına yakalanmak, göğüste hırıltı olması, sabahları boğaz ağrısı , ağızda ekşi bir tat olması, ağız kokusu, diş minesinin kaybı veya çürümesi çocuklarda reflü belirtisidir.
Reflusu olan bebekler genellikle bir veya iki yaşına geldiklerinde bu durum düzelir. Ancak bazı durumlarda reflü devam eder. Serebral palsi gibi gelişimsel veya nörolojik rahatsızlıkları olan çocuklar reflü açısından daha fazla risk altındadır ve daha şiddetli, kalıcı belirtilere sahip olabilirler.
Çocuklarda reflü yani mide asidinin yemek borusuna sürekli geri akışı aşağıdakilere yol açabilir:
Bu komplikasyonlar yemeyi acı verici hale getirebileceğinden reflü doğru beslenmeyi engelleyebilir. Bu nedenle çocuklar beklendiği gibi kilo almıyorsa refludan şüphe edilir.
Daha büyük çocuklarda doktorlar genellikle muayene yaparak ve belirtileri dinleyerek reflü tanısı koyarlar.
Küçük çocuklarda ve bebeklerde doktorlar reflü tanısı koymak veya diğer sorunları dışlamak için bu testleri yapabilir:
Çocuklarda Reflü tedavisi belirtilere ve bunların şiddetine bağlıdır. Tedavi çocuğunuzun belirtilerine, yaşına ve genel sağlığına bağlı olacaktır. Çocukların çoğunda gastroösefagiyel reflünün tedavisi gerekmez. Bebeklerde beslenmenin mamaların koyulaştırılması, postüral tedavi refluya bağlı regürjitasyon yani geri kaçma sıksa önerilir.
Reflü bebeklerde yaygındır ve bazı basit beslenme değişiklikleri yardımcı olabilir:
Reflusu olan bebeklerde formülün biraz yulaflı bebek gevreği ile koyulaştırılması veya reflüyü azaltmak için reflü önleyici bir formül kullanılması önerilir. Emzirilen reflü hastası bebekler emzirmeye devam etmelidir. Reflü önleyici mamalar yada mamanın koyulaştırılması etkilidir.
Daha büyük çocuklar genellikle reflü belirtilerini tetikleyen yiyecek ve içeceklerden kaçınarak rahatlarlar. Çoğu durumda diyet ve yaşam tarzı değişiklikleri çocuklarda reflü belirtilerini hafifletmeye yardımcı olabilir.
Turunçgiller, çikolata, kafein içeren yiyecek ve içecekler, yağlı ve kızarmış yiyecekler, sarımsak ve soğan, baharatlı yiyecekler, domates bazlı yiyecekler ve soslar çocuklarda reflüyü artırabilir.
Genel olarak reflüsü olan bebeklerde ilaç tedavisi önerilmez. Ama eğer mamanın koyulaştırılması, postüral tedavi yararlı olmamışsa H2 resptör blokerleri ve protom pompa inhibitörleri ile anti asit tedavi çocuklarda yararlı olur. Tedavi 1-2 hafta veya aylar sürebilir.
prokinetik ajanlar (metoclopramid, cisapride, domperidon) mide boşalmasını artırıcı etkiye sahiptir. Ama çocuklarda bir yararı gösterilememiştir. Yan etkileri de göz önüne alınarak çocuklarda reflü tedavisinde günümüzde önerilmemektedir.
Ayrıca anti asidler refluda yalnız büyük çocuklarda kısa süreli tedavide önerilir. Eskiden kullanılan yüzey barrier ajanları (sukralfat) da günümüzde çocuklarda etkileri gösterilemediğinden kullanılmamaktadır.
Belirtiler devam ederse reflüsü olan çocuklarda mide asidi üretimini engellemeye yardımcı olabilecek H2 blokerleri, midenin ürettiği asit miktarını azaltan proton pompası inhibitörleri kullanılır. Bu, reflü ataklarını önleyebilir.
Bebeklerde reflü belirtilerini önlemek için öneriler;
Çocuklarda reflü önlemleri;
Kliniğimizin aşağıdaki kurum veya özel sigortalarla anlaşması bulunmaktadır. Anlaşmamız olmayan özel sigorta ve kurumlara TTB fiyat tarifesinden fatura düzenlediğinden, hastalarımız ödedikleri ücreti sigortalarından ve kurumlarından tahsil edebilmektedirler.