Prof. Dr. Suna EmirProf. Dr. Suna Emir Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Doktoru Çocuk Hematoloji - Çocuk OnkolojiProf. Dr. Suna EmirİletişimMenü

Bebeklerde Atopik Dermatit

Bebeklerde Atopik Dermatit

Bebeklerde Atopik Dermatit (Alerjik Dermatit) Nedir?

Bebeklik egzaması olarak da adlandırılan atopik dermatit özellikle süt çocukluğu döneminde; ciltte kuruluk, yanaklarda, kol ve bacaklarda, gövdede egzamatöz deri lezyonları ve kaşıntı ile kendini gösterir.

Özellikle ek gıdalara geçiş sırasında besin duyarlılıkları bebeklerde atopik dermatit lezyonlarının alevlenmelerine neden olabilir.

Atopik dermatiti olan çocuklar ileri yaşlarda diğer alerjik hastalıkların gelişimi açısından mutlaka takip altında olmalıdır.

Bebeklerde Atopik Dermatite Nedenleri

  • Toz, toprak ve polen teması çocuklarda alerjik alt yapı da varsa atopik dermatite neden olabilir,
  • Laktoz gibi alerjik reaksiyona neden olabilen gıdalar,
  • Antibiyotik ve ilaç kullanımı, aşı yapılması,
  • Kimyasal maddelerle evde yapılan temizlik,
  • Kedi, köpek gibi hayvan tüyleri.

Bebek ve Çocuklarda Atopik Dermatit Belirtileri

  • Kuru deri yüzde solukluk,
  • Avuç içi, ayak tabanındaki çizgilerin çok yoğun oluşu,
  • Gözaltı morluğu ve çizgilenmeleri,
  • Düşük saç çizgisi,
  • Parlak tırnaklar dudak kenarında çatlaklar,
  • Boyunda katlanmalar,
  • Deri renk değişiklikleri,
  • Tekrar eden kaşıntılar.

Atopik Dermatiti Olan Bebek ya da Çocuklara Ne Yapılmalı?

Bebeklerde Atopik dermatit, öncelikle var olan etkenlerden bebeğin ya da çocuğun uzaklaştırılması gerekmektedir. Örneğin yünlü ürünler, kedi köpek varlığı, kimyasal teması gibi faktörlerden uzaklaştırılabilir.

Atopik dermatiti olan çocuklarda; aşı olduğu süreçte, antibiyotik kullanımında ve diş çıkardığı zamanlarda döküntüler görülür.

İlkbahar ve sonbaharda mevsim değişikliği nedeniyle yine bebeklerde ve çocuklarda atopik dermatit nedeniyle döküntüler olur.

Bebeklerde Atopik Dermatit Tedavisi Ankara

Atopik dermatit tedavisi iki şekilde planlanır. Birincisi hastanın şiddetli akut bir atak geçirdiği dönemde gerçekleştirilir. Bu dönemde sürekli kullanması gereken nemlendirici tarzında ilaçlar vardır. Çünkü atopik dermatit olan çocukların ciltleri hassas ve kurudur.

Bu nedenle akut dönemde dermatoloji uzmanı tarafından verilen kortizonlu kremler ve antihistaminik şuruplar devreye girer. Ailelerin kortizonlu kremlerden tereddüt etmemelidir. Uzman tarafından belirli dozlarda verilen kortizon kullanımının çocuklara bir zararı yoktur.

Atopik dermatit atağı atlatıldıktan sonra idame tedavi sürecinde sürekli vücudu nemli tutacak hastalığa özel nemlendiriciler kullanılır.

Atopik Dermatit Tedavi Edilmezse Ne Olur?

Atopik dermatit tedavi edilmezse vücutta görülen kızarıklıklar artar, daha da şiddetlenir. Vücutta yayılımı artabilir. Hastalık çocukları rahatsız eden boyutlara gelebileceği için, tedavinin ihmal edilmemesi çok önemlidir.

Güncelleme Tarihi: 24.05.2023
Prof. Dr. Suna Emir
Editör
Prof. Dr. Suna Emir
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır.
Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.
Anlaşmalı Kurumlar

Kliniğimizin aşağıdaki kurum veya özel sigortalarla anlaşması bulunmaktadır. Anlaşmamız olmayan özel sigorta ve kurumlara TTB fiyat tarifesinden fatura düzenlediğinden, hastalarımız ödedikleri ücreti sigortalarından ve kurumlarından tahsil edebilmektedirler.

Prof. Dr. Suna EmirProf. Dr. Suna EmirÇocuk Sağlığı ve Hastalıkları Doktoru Çocuk Hematoloji - Çocuk Onkoloji
0312 504 4342
0554 354 1128