Prof. Dr. Suna EmirProf. Dr. Suna Emir Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Doktoru Çocuk Hematoloji - Çocuk OnkolojiProf. Dr. Suna EmirİletişimMenü
Blog

Çocuklarda Oyun ve Oyuncaklar

Çocuklarda Oyun ve Oyuncaklar

Bebekler: Nasıl Oynarlar?

Hayatın ilk yılında oynamak tamamen keşifle ilgilidir. Bebekler etraflarındaki yeni dünyayı öğrenmek için beş duyularını kullanırlar.

Bir nesne sert mi yoksa yumuşak mı ? Yapışkan mı sert mi? Düşürsem ne yapar? Yoksa ağzıma mı sokayım?

Çoğu oyun, bir nesneyi "tatmak" veya ağzından çıkarmak ve onu sallamak, vurmak veya düşürmekten oluşur. Bebeğiniz yeni motor beceriler geliştirdiğinde oyun daha koordineli ve karmaşık hale gelir. Örneğin:

  • Yaklaşık 4 aylıkken bebekler çıngırak gibi nesnelere uzanmaya ve kavramaya başlar.
  • 6 veya 7 aylıkken, bu çıngırağı eller arasında birinden birine geçirebilirler.
  • Yaklaşık 9 aylıkken, yeni geliştirilen parmakları birleştirme bebeklerin bloklar ve diğer daha küçük nesneleri almasını kolaylaştırır.

Bu süre içinde oyun genellikle tek başına yapılan bir faaliyettir, ancak diğer bebeklerle yan yana oynamak ve etkinlikleri taklit etme olabilir.

Şimdilik bebeğinizin en sevdiği oyun arkadaşısınız. Bebeğinizin yüzünün önünde sadece onu tutması ve ağzına doğru çekmesi için bir kukla (parmak yada el kuklası) dans ettirebilirsiniz.  

Bu etkileşimler bebeğinizin dil, sosyal ilişkiler ve sebep-sonuç hakkında bilgi edinmesine yardımcı olur. Bebekler çevredeki şeylerin birbirleriyle nasıl ilişkili olduğunu ve nasıl tat aldıklarını, koktuklarını, hissettiklerini ve ses çıkardıklarını anlamaya başladığında, bebekler bir sonraki gelişim aşamasına hazırdır. Nasıl çalıştıklarını anlamak.

6. Ayda Bebek Keşfetmek için Her Zaman Meraklı

Bebeğiniz bu aylarda desteksiz veya hafif destekle oturabilir. Ce-Cee gibi basit oyunlardan keyif alır. Oynacağı oyuncaklar güvenli, eğlenceli, ve bol renkli olmalı.

Bebekler ve Oyuncaklar

Dönence: Beşikte yatarken bir bebeğin başının üzerinde dans eden nesneler, görüşü harekete geçirir ve dikkat süresini geliştirir.

Ayna: Başlangıçta bebeğiniz değişen yüzü ve aynadan geriye bakan ifadeleri ile büyülenecektir. Zamanla bebeğiniz, arkasına bakan gülümseyen bebeğin aslında bir yansıma olduğunu anlayacaktır. Bu gerçekleştiğinde, bebekler kendilerinin farkına varırlar, bu da vücut parçaları ve nerede olduklarını öğrendikçe daha fazla kendini keşfetmelerine yol açar.

Renkli Kaplar: Bebeğiniz renkli ve farklı boyutlardaki kapları üst üste dizebilir. Bebeğinizle birlikte oynamaya özen gösterin.

Halkalar: Bu klasik oyuncak, farklı boyutlardaki renkli halkalara uyan bir koniye sahiptir. Bebekler ilk başta halkaları tutup çıkarmanın tadını çıkarırlar. Daha sonra halkaları koni üzerine yerleştirerek ince motor becerileri geliştirirler.

Yeni yürümeye başlayan çocuklar, çok renkli halkaları üst üste koyarken saydığınızda renkleri ve sayıları da öğrenirler.

 9. ayda bebeğiniz kendisine yuvarlanan topları yakalayabilir. El sallama, kucaklama olabilir.

Yeni yürümeye başlayan çocuklar: Nasıl Oynarlar?

İtmeli oyuncaklar: Bebek ne kadar çok itip çekerse, kasları o kadar çok çalıştırırlar. Söylediklerinizin çoğunu anlayabilirler.

Yeni yürümeye başlayan çocuklar nesnelerin işlevinin farkına varırlar.  Blokları dizmeyi, oyuncak bir telefona gevezelik etmeyi veya fincandan içmeyi severler. Rol yapma oyunu kavramı şimdi başlıyor. Küçük çocuğunuz geceleri bir oyuncak bebeği yatağa sokabilir veya oyuncak bir treni iterken "çuf çuf" sesleri çıkarabilir.

İtmeli Oyuncaklar

Çocuğunuz ayrıca renkleri ve şekilleri ayırt etmeye başlayacaktır. Küçük ellerin tutması için parlak, renkli ve eğlenceli oyuncakları seçin. Çoğu çocuk 2 yaşına geldiğinde bir topa vurabilir, mum boya ile karalama yapabilir ve dört veya daha fazla blok yüksekliğinde kuleler inşa edebilir. 3 yaşına geldiklerinde basit bulmacalar yapabilir ve üç tekerlekli bisiklet pedalına basabilirler.

Yeni Yürümeye Başlayan Çocuklar için Akıllı Oyuncaklar

Toplar: Sıçransın, yuvarlansın, yakalansın veya fırlatılsın, toplar kaba motor becerileri, el-göz koordinasyonunu ve el becerisini teşvik eder.

Şekli ayıran oyuncaklar: Renkli blokları ve farklı şekilli bloklar için delikli kovalar.

Rol yapma oyuncakları: Oyun mutfakları, doktor setleri ve golf setleri, sizin ve diğer etkili yetişkinlerin eylemlerini taklit ederek çocukların dünyanın nasıl işlediğini öğrenmelerine yardımcı olur.

Okul Öncesi Çocuklar: Nasıl Oynarlar?

Bebekler nesneleri beş duyu ile keşfederler. Yeni yürümeye başlayan çocuklar nasıl çalıştıklarını anlamaya başlar. Şimdi, okul öncesi çocuklar olarak, amaçlarına yönelik olarak oyuncakları ve diğer nesneleri kullanacaklar, aynı zamanda onlar için başka olasılıklardan oluşan bir dünya hayal edecekler. Bir sehpanın üzerine atılan bir battaniye gizli bir kulüp binasına dönüşür. Modelleme kili, "tatmanız" istenen pizza turtaları yapmak için kullanılabilir.

Bir okul öncesi çocuğu için dünya sınırları olmayan büyülü bir yer haline gelir - ve okul öncesi çocuklar hepsinin ustaları ve yaratıcılarıdır. Bu yaştaki pek çok çocuk sihirli güçleri olduğunu ve "canavarlarla" savaşıp kazanabileceğini veya bir prenses, peri veya başka bir tuhaf yaratık haline gelebileceğini düşünüyor. Genellikle okul öncesi çocuğunuz sizi bir fantezinin içine çeker ve birlikte oynamanızı bekler.

Aynı zamanda bu süre zarfında hayali arkadaşlar "ortaya çıkabilir". Bu tür bir fantezi oyunu çocukların gelişimi için çok önemlidir çünkü korkuları, endişeleri, umutları ve hayalleri üzerinde çalışmalarına yardımcı olur.

Okul Öncesi Çocuklar İçin Akıllı Oyuncaklar

Sanat ve El İşi: İnce motor beceriler geliştikçe, mum boya tutmak, aile üyelerinin resimlerini çizmek ve kesip yapıştırmak için bir çift güvenlik makası kullanmak gibi aktiviteler koordinasyonu güçlendirir, yaratıcılığı teşvik eder ve özgüven geliştirir.

Bloklar ve inşaat setleri: Bir kule inşa etmek, problem çözme becerilerini ve el-göz koordinasyonunu teşvik eder. Okul öncesi çocuklar, basit inşaat setlerinden binalar, araçlar, hayvanlar ve daha fazlasını yaratmak için hayal güçlerini kullanırlar.

Bulmacalar: Yapboz bulmacalar koordinasyon ve el becerisine yardımcı olur ve mekansal ilişkileri (şeylerin başka şeylerle ilişkili olduğu yerlerde) ve mantıksal düşünmeyi öğretir.

Oyuncaklar, çocukların gelişmesine yardımcı olan bir araçtır, ancak bu büyümeyi besleyen anne-babalardır!

Bebeğinize renkli blokları nasıl dizeceğini ilk gösteren sizsiniz. Ve çocuklarınızla yan yana oturup resim yaptığınızda, renklendirdiğinizde veya bir hikaye okuduğunuzda, onlara öz saygılarını inşa etmeleri ve sevildiklerini ve kendilerini güvende hissetmeleri için ihtiyaç duydukları ilgiyi verirsiniz.

Güncelleme Tarihi: 27.01.2021
Prof. Dr. Suna Emir
Editör
Prof. Dr. Suna Emir
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır.
Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.
Anlaşmalı Kurumlar

Kliniğimizin aşağıdaki kurum veya özel sigortalarla anlaşması bulunmaktadır. Anlaşmamız olmayan özel sigorta ve kurumlara TTB fiyat tarifesinden fatura düzenlediğinden, hastalarımız ödedikleri ücreti sigortalarından ve kurumlarından tahsil edebilmektedirler.

Prof. Dr. Suna EmirProf. Dr. Suna EmirÇocuk Sağlığı ve Hastalıkları Doktoru Çocuk Hematoloji - Çocuk Onkoloji
0312 504 4342
0554 354 1128