Çocukların çoğunda zaman zaman ateş yüksekliği görülebilir. Genellikle ateş çocuklar için tehlikeli değildir. Hatta bağışıklık sisteminin enfeksiyonla savaşmasına yardımcı olduğu için yararlıdır.
Çocuklarda ateş, vücut sıcaklığının 38°C veya daha yüksek olduğu anlamına gelir. Ateşi ölçmenin farklı yolları vardır. (rektal, koltuk altı, kulak, alın, ağız)
Çocuklarda ateş genellikle enfeksiyondan kaynaklanır.
Ateş, bağışıklık sistemini enfeksiyonla savaşmaya teşvik ederek vücuda yardımcı olur. Ayrıca çocuklarda ateşin bir nedeni de aşırı giydirmedir.
Bebekler, özellikle de yeni doğanlar, aşırı giydirildiklerinde, battaniyeye sarıldıklarında veya sıcak bir ortamda tutulduklarında ateşleri yükselebilir. Çünkü çok küçük bebekler vücut sıcaklığını daha büyük çocuklar kadar iyi düzenleyememektedirler.
Çocuklarda aşı yapılması da ateş nedeni olabilir. Bebekler ve çocuklar bazen aşı olduktan sonra yaklaşık bir gün süren hafif bir ateş yükselmesi gösterebilirler. Diğer bir neden olan diş çıkarmada vücut ısısında hafif bir artış olabilir, ancak 37,8 derece üstü pek yükselme görülmez.
Genel durumu iyi olan, sağlıklı çocukların çoğunda ateş ciddi değildir. Ama üç aylıktan küçük bebekler ve başka bir sağlık sorunu olan çocuklarda ateş ciddiye alınmalı ve doktora başvurulmalıdır.
Çocuklarda ateş eğer bebek üç aylık veya daha büyükse; genel durumu iyi, beslenmesi bozulmamış, deri rengi normal ise büyük olasılıkla ciddi olmayabilir.
Çocuklarda ateş yükselince farklı davranırlar. Huysuz veya normalden daha sakin olabilirler. Nefes alma vermeleri sıklaşır. Normalden hızlı kalp atışı gözlenir. Çocuklarda ateş olunca titreme ve üşüme veya terleme gözlenir. Yanakları kızarır. Bu belirtilerden herhangi biri varsa, çocuğunuzun gerçekten ateşi olup olmadığını öğrenmek için ateşini ölçmek gerekir.
Çocuklarda ateşi ölçmenin en iyi yolu:
Çocuğun ateşinin aşağıdaki seviyelerden birinde veya üzerinde olması ateştir. Rektal, kulaktan ve alından ölçümde 38 derece ve üzeri, ağızdan ölçümde 37,8 derece ve koltuk altı ölçümde 37,5 derece üzeri ateş kabul edilir.
Ateş durumunda hemen doktora acile başvurmaya çoğunlukla gerek yoktur. Doktora başvuru çocuğun yaşına, hastalığına ve başka belirtilerin olup olmadığına bağlıdır.
Ayrıca ateşi olan üç aylık veya daha büyük bir çocukta ; sıvıları reddetme, hasta görünüm, şiddetli ishal veya tekrarlanan kusma, uyku hali, 3 günden uzun süren ateş, varsa doktora başvuru gereklidir.
Dijital termometreler en hızlı, en doğru ölçümleri sağlar ve şu anda doktorların önerdiği tek türdür.
Üç tip mevcuttur:
Hasta bir çocuğun ateşini ölçmek zor olabilir. En iyi yöntem çocuğun yaşına ve ne kadar iyi işbirliği yapabildiğine bağlı olacaktır.
Koltuk altı sıcaklığını ölçmek için:
Çocuklarda ateş yüksekliği varsa hafif giysiler giymelerini ve hafif bir çarşaf ile örtülmelerini sağlamak gerekir. Ağır giysiler ve battaniyeler vücudun soğumasını engelleyebilir ve bu da çocuğunuzun rahatsız olmasına neden olabilir. Odayı da rahat edebileceğiniz bir sıcaklıkta tutmak gerekir.
Eğer çocuk hala normal bir şekilde oyun oynuyor ve su içebiliyorsa ve ağrısı yoksa herhangi bir tedaviye gerek yoktur. Ateş yüksekliği rahatsızlık veriyor ve çocuk sıvıları iyi içmiyorsa ateş düşürücü ilaç vermek gerekir.
Asetaminofen (parasetomol) veya ibuprofen en çok kullanılan iki ateş düşürücü ilaçtır.
3 aydan küçük bebeklere doktor tavsiyesi olmadıkça ateş düşürücü ilaç verilmez. Ateş düşürmek için bol sıvı vermek, fiziksel soğutma, ılık su ile banyo önerilir. Soğuk su olmaz. Ateş düşürmek için kolonya ve alkol kullanılmaz. Ventilatör ile soğuk hava, ılık kompres iyi gelir.
Parasetomol ve ibufen arasında ateş düşürme açısından fark yok Parasetomol uygun dozda ve aralıklarla verilmeli. 15 mg/kg doz başına verilir. Dönüşümlü ibufen ve parasetomol kullanmanın daha yararlı olduğunu gösteren çalışma yok. Eğer çocukta ateşli havale riski varsa ardışık ateş tedavisi yani dönüşümlü parasetomol ve ibufen ateşli çocuklarda verilebilir.
Kliniğimizin aşağıdaki kurum veya özel sigortalarla anlaşması bulunmaktadır. Anlaşmamız olmayan özel sigorta ve kurumlara TTB fiyat tarifesinden fatura düzenlediğinden, hastalarımız ödedikleri ücreti sigortalarından ve kurumlarından tahsil edebilmektedirler.