Prof. Dr. Suna EmirProf. Dr. Suna Emir Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Doktoru Çocuk Hematoloji - Çocuk OnkolojiProf. Dr. Suna EmirİletişimMenü

Çocuklarda Burun Kanaması Nedenleri

Çocuklarda Burun Kanaması Nedenleri

Çocuklarda Burun Kanaması (Epistaksis)

Epistaksis olarak da adlandırılan çocuklarda burun kanaması, genellikle burnunuzun iç kısmında bulunan kılcal damarların zarar görmesi nedeniyle oluşan kanamaya denir. Çocuklarda burun kanaması yaygın bir problemdir.

Burun en hassas organlarımızdan biri olduğu için en ufak bir darbede bile, çocuklarda burun kanaması ihtimali vardır. Bunun dışında kuru hava, alerjik rinit, hemofili, hipertansiyon ayrıca köpeğe ve kediye alerjisi olan çocuklarda hastalıklar daha kısa süreli burun kanamalarına neden olabilir. 

Çocuklarda ve yaşlılarda olmak üzere iki pik görülür. 5 yaş altı çocukların %30’ unda, 6-10 yaş arası çocukların %56 ‘sında en az bir kez burun kanaması meydana gelmektedir.

Çocuklarda Burun Kanamasının Nedenleri Nelerdir?

Çocuklarda ön burun kanamaları burun boşluğunun hemen girişinde, orta hatta kılcal damarlar mukoza örtüsünün içinde özel bir bölgede toplanırlar. Çocuklarda en sık görülen burun kanamaları bu bölgeye ait olanlardır. Çoğu kanama, buradaki kılcal bir damarın çatlaması nedeniyle tek taraflı olur. Kanama genel olarak kısa süreli olmakla birlikte az kanamalardır.

Çocuklarda burun kanamasının nedenleri genellikle şunlardır;

  • D vitamini eksikliği,
  • Güneşte fazla kalma,
  • Buruna alınan darbe,
  • Burun karıştırma,
  • Yetersiz beslenme.
  • Burun kırıkları,
  • Yüz ve kafatası kırıkları,
  • Üst solunum yolu enfeksiyonlarıdır.

Hastaların bir kısmında da hematolojik veya ciddi hastalık neden olabilir. Burun kanaması ile gelen hastada sistemik hastalıklar araştırılmalıdır.

Von willebrand hastalığı dediğimiz bir tür kanama hastalığında anemi ve burun kanaması ilk bulgu olabilir. Ayrıca astım, alerjik rinit, FVIII eksikliği, Bernard soilier sendromu gibi hastalıklar olabilir.

Burun Kanaması Nedenleri (Tablo)

Lokal NedenlerSistemik Nedenler
TravmaKanama Diatezi
EnfeksiyonTrombasteni
TümörTrombositopeni
Yabancı CisimHemofili
KurutITP
AnevrizmaVon Willebrand Hastalığı
Damar AnomalisiAspirin Kullanımı
SinüzitVasküler Faktörler (Hipertansiyon)
Granulomatöz HastalıkBernard Soulier Sendrom
İklim ve Mevsim 
Septal Deformite 

Çocuklarda burun kanamaları ciddi bir hastalık belirtisi midir?

Söz konusu çocukları olduğunda, çok daha dikkatli ve özverili olan ebeveynler, bir anda ortaya çıkan burun kanaması karşısında endişe ve stres yaşayabilir. Özellikle de herhangi bir hastalıktan farklı olarak yaşanan çocuklarda burun kanaması, ailelerin paniğe kapılmasına yol açar.

Çocuklarda burun kanaması, altta yatan koagulopati gibi ciddi hastalıkların da belirtisi olabilir. Hafif burun kanamaları dışında çocuklarda arka burun kanadında meydana gelen ciddi kanamalarda meydana gelir. Dolayısıyla yaşanan her kanamanın basit olduğu düşünülmemelidir. Bazıları kontrol edilmesi zor ve ciddi kanamalar olabilirler. Kafa travmaları ile yüz yaralanmaları dışında aslında sıklıkla orta ve ileri yaştakilerde, tansiyon sorunları olanlarda görülürler.

Çocuklarda burun kanaması, pıhtılaşma sorunları nedeniyle meydana gelebilir. Burnumuzun içinde arka üst bölgelerden kaynaklandıkları için burun ön tarafına uygulanan parmak basısı burada kanamayı durdurmaz. Ağız ve boğaza doğru kanama devam eder. Bu bölgenin kanamaları mutlaka bir Kulak Burun Boğaz uzmanının müdahalesini gerektirir.

Çocukta burun kanaması olduğunda ne zaman doktora başvurulmalı?

  • Aşırı kanama,
  • Kanamadan dolayı solunum fonksiyonu engelleniyorsa,
  • Burun kanamaları tekrarlamaya başladıysa,
  • Tek taraflı ve sık olarak oluyorsa,
  • 30 dakikadan uzun bir süre içinde geçmiyorsa,
  • İki yaşından küçük çocuklarda görülüyorsa.

MUTLAKA bir çocuk hekimi değerlendirmelidir.

Çocuklarda Burun Kanaması İlk Yardım

Çocuklarda burun kanaması durumunda ilk yardım çok önemlidir. Burun kanamalarında ilk yapılması gereken sakin olmaktır. Endişeli ve kaygılı bir şekilde davranmak asıl yapmanız gerekenleri unutturabilir. Burun kanaması anında yapılacakları şöyle sıralamak mümkün.

  • Hasta sakin bir şekilde oturtulur.
  • Baş hafif öne eğik ve iki parmakla iki burun kanadı bastırılır.
  • Üç-dört dakika sonra burun lavaboda soğuk su kullanılarak hafif sümkürmeyle temizlenir.
  • Burun içinde oluşan pıhtılar çıkartılır.
  • Tekrar buruna baskı uygulayarak tutulur ve kanama devam ediyorsa doktora başvurulur.
  • Kanamanın derecesi, yeri, klinik durum etiyoloji tedavide ilk müdahalenin şeklini belirlemektedir. Çoğu burun kanaması hafiftir ve genellikle spontan veya basit önlemlerle durur.

Basit kılcal damar kanamaları için çok fazla test yapılmasına gerek yoktur. Aşırı kanamalarda ise kanama ve pıhtılaşma faktörleri için kan sayımı ve koagulasyon profili ve çocuk hematoloji hekimi değerlendirmesi yararlı olacaktır.

Çocuklarda Burun Kanaması Tedavisi Ankara

  1. Çocuklarda Burun Kanamasında Buz Kompresi Tedavisi
  2. Burun Damarları Yakılması (Koterizasyon) Tedavisi

Çocuklarda Burun Kanamasında Buz Kompresi Tedavisi

Çocuklarda burun kanamasını durdurmak için sık sık uygulanan yöntemlerin başında buz kompresi uygulamak vardır. Çocuklarda burun kanamasında buz kompresi tedavisi işleminde, bir poşete ya da kağıda sarılan buzlar, hem burnun üst kısmına hem de yanaklara konmalı ve 10 dakika bekletilmelidir.

Burun Damarları Yakılması (Koterizasyon) Tedavisi

Tedavi edilmesi gereken burun kanamalarında en sık tercih edilen yöntem, burun damarlarının yakılmasıdır. Burun damarlarının yakılması koterizasyon tedavisi olarak bilinir. Bu yöntemde öncelikle parmakla burunda basınç oluşturularak, iki kanattan kanama kontrol edilir. Kılcal damar kanamalarında gümüş nitrat çubuğu ile burun damarlarını yakma yeterli olur.

Bazen kanama kontrolü için burun içi tamponlar kullanılabilir. Bu tamponlar, artık can yakmayan ve aynı zamanda nefes alınabilen yumuşak süngerimsi yapıdadır. Yakma olayı bir kaç dakikada biter.

Tamponlar 2-3 gün, ileri ve ciddi durumlarda 7 güne kadar tutulabilirler. Bu vakalarda tedavi mutlaka antibiyotik ile desteklenmelidir. Hastaya sümkürmekten ve buruna basınç uygulamaktan kaçınması önerilir.

Güncelleme Tarihi: 05.09.2021
Prof. Dr. Suna Emir
Editör
Prof. Dr. Suna Emir
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır.
Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.
Anlaşmalı Kurumlar

Kliniğimizin aşağıdaki kurum veya özel sigortalarla anlaşması bulunmaktadır. Anlaşmamız olmayan özel sigorta ve kurumlara TTB fiyat tarifesinden fatura düzenlediğinden, hastalarımız ödedikleri ücreti sigortalarından ve kurumlarından tahsil edebilmektedirler.

Prof. Dr. Suna EmirProf. Dr. Suna EmirÇocuk Sağlığı ve Hastalıkları Doktoru Çocuk Hematoloji - Çocuk Onkoloji
0312 504 4342
0554 354 1128