Prof. Dr. Suna EmirProf. Dr. Suna Emir Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Doktoru Çocuk Hematoloji - Çocuk OnkolojiProf. Dr. Suna EmirİletişimMenü

Yeni Doğan Bebekte Kanser

Yeni Doğan Bebekte Kanser

Bebekler Neden Kanser Olur?

Kalıtsal ve edinilmiş gen mutasyonları bebeklerde kanserin en önemli nedenidir.

Bazı çocuklar, belirli kanser türleri riskini artıran DNA değişikliklerini (mutasyonlar) anne veya babalarından alır. Bu değişiklikler çocuğun vücudunun her hücresinde mevcuttur ve genellikle kan hücrelerinin veya diğer vücut hücrelerinin DNA'sında değişiklik vardır. Bu mutasyonlar bebekte kansere eğilim yaratır.

Bebeklerde down sendromu gibi genetik bir durum bazen kanser riskini artırabilir. Ancak çoğu çocukluk kanseri vakası, büyüyen hücrelerin genlerindeki rastgele mutasyonlar (değişiklikler) nedeniyle meydana gelir. Bu değişiklikler rastgele gerçekleştiğinden, bunları önlemenin etkili bir yolu yoktur.

Yenidoğan bebekte kanser olur mu?

Bebeklerin kanserle doğması olağandışı, ama olabilir. Yenidoğan bebeklerde en sık görülen kanser, gelişen sinir sisteminin nadir görülen bir kanseri olan nöroblastomdur.

Omurganın yakınında veya çevresinde, ayrıca karın veya böbreküstü bezinde bir tümör ile ortaya çıkabilir. Bazen bebeğin karaciğerinin büyüdüğünü söyleyebiliriz. Çocuklarda daha nadir gördüğümüz diğer tümörler ise lösemi (bir kan kanseri) ve genellikle kuyruk sokumu kemiği yakınında kitle olarak görülen teratom adı verilen bir tümördür. Ne yazık ki, kanser bebeklik dönemi de dahil olmak üzere her yaşta ortaya çıkabilir.

Bebeklerde Kanser Nedir?

Vücuttaki her hücrenin nasıl büyüdüğünü, diğer hücrelerle nasıl etkileşime girdiğini ve ne kadar yaşadığını kontrol eden bir sistemi vardır. Bazen hücreler bu kontrolü kaybeder ve vücudun artık kontrol edemediği bir şekilde büyür. Buna kanser denir.

Farklı kanser türleri vardır, ancak hücrelerde aynı şekilde gelişirler. Bebekte kanser oluşması için;

  1. Hücrelerin büyümesinin kontrolden çıkması,
  2. Hücrelerin alışılmadık boyutlar ve şekiller geliştirmesi,
  3. Hücrelerin çoğalarak vücudun içindeki olağan sınırlarını aşması ve komşu hücreleri yok etmesi gerekir.

Kanser hücreleri büyüdükçe diğer organ ve kemiklere zarar verebilir ve vücudun diğer hastalıklarla savaşmasını zorlaştırabilir.

Bebeklerde kanser belirtileri nelerdir?

İlk beş yaşta görülen kanser tiplerine göre kanser bulguları daha büyük çocuklara göre farklıdır. Bebeklerde kanser belirtileri şunlardır;

  • Nöroblastom ilk iki yaşta en çok görülen solid tümördür. Genellikle bebek veya küçük çocuklarda görülür. Nöroblastom embriyo veya fetüsün öncü sinir hücrelerinden gelişir. Kemik ve kemik iliği tutulumu yaptığı için huzursuzluk, ağrı, solukluk olur. Kafa kemiklerine metastaz yaparsa göz çevresinde morluk, kafada yumrular olabilir. Çocukta karında şişlik ve kitle, kemik ağrısı ve ateş şikâyetleri de olabilir.
  • Wilms tümörü böbrekten köken alan bir tümördür. En sık 3 – 4 yaşlarında görülür. Karında şişlik, ateş, ağrı, bulantı, kabızlık, idrarda kanama yapar.
  • Lösemiler bebeklerde en sık görülen kanserlerin başında gelir. Bebeklerde renk solukluğu, geçmeyen veya tekrarlayan enfeksiyonlar, ciltte morluklar, burun kanaması, diş eti kanaması olur
  • Beyin ve santral sinir sistemi tümörlerinde ise bebeklerde baş çevresinde hızlı artış, bulantı, kusma, huzursuzluk, bulanık veya çift görme, sabit bakış, tekrarlayan otomatik hareketler, nöbet geçirme, baş dönmesi, denge bozukluğu, yürümede zorluk ve cisimleri tutmada zorluk gibi belirtiler vardır .
  • Retinoblastom bir göz kanseridir. Genellikle 1-2 yaş civarında hastalar tanı alır. Anne baba veya çocuk doktoru çocuğun gözünde farklılık fark eder. Retinoblastomlu gözde gözbebeği beyaz veya pembe görünür.

Kanserli bebekler, kanserin türüne bağlı olarak birçok farklı belirtiye sahip olabilir. Bebeklerde en sık görülen kanserlerin bazı belirtileri aşağıda tabloda listelenmiştir. Bununla birlikte, listelenen belirtilerin çoğu, kanserin yanı sıra başka birçok nedenden dolayı yaşamın ilk yılında ortaya çıkabilir.

Bebeklerde Sık Görülen Kanserler

Aşağıdaki tabloda, bebeklerde sık görülen kanserler ve belirtileri bulunmaktadır.

Bebeklerde Sık Görülen KanserlerBelirtileri
LösemiSolgunluk, halsizlik, kanama veya ciltte morluklar, ateş, iştahsızlık.
Beyin TümörüTekrarlayan inatçı kusma, ağlama huzursuzluk, baş ağrısı, gelişme geriliği.
NöroblastomKarın kitlesi, yürüyememe, göz çevresinde morluk, ciltte mavimsi yumru.
RetinoblastomLökokori (göz retinasında beyaz yansıma) ve şaşılık.

Bebekler ne tür kanserlere yakalanabilir?

Bebeklerde en sık görülen kanser türleri lösemi, beyin tümörleri, nöroblastom ve retinoblastomdur.

Kanserli bebeklerin tedavisi nasıldır?

Bebeklerde kanser tedavisi, kanserin türüne bağlı olarak önemli ölçüde değişir. Bazı kanserler cerrahi veya radyasyonla tedavi edilebilir. Diğer kanserler, kanseri tedavi etmek için kullanılan ilaçlar olan kemoterapi gerektirebilir. Bir çocuğun bu terapilerin bir kombinasyonunu gerektirmesi de mümkündür.

Bebekleri tedavi etmek, büyük çocuklara göre biraz daha zordur. Bebekler ilaçları farklı şekilde metabolize eder, bu nedenle kemoterapi dozlarının buna göre ayarlanması gerekir. Bebekler ayrıca bu ilaçların bazı yan etkilerine karşı çok hassas olabilirler.

Ek olarak, bir bebeğin bağışıklık sistemi tam olarak gelişmediği için kemoterapi alırken enfeksiyon riski artar. Çoğu zaman bebeklerin yoğun kemoterapi dönemlerinde yakından izlenebilmeleri ve güvende tutulabilmeleri için uzun süre hastanede kalması gerekir.

Bebeklerde kanser tedavisi cerrahi, kemoterapi, radyoterapi ve kök hücre naklinden oluşur. Çoğu zaman üç yaş altı bebeklerde radyasyon tedavisinin geç yan etkilerinden korunmak için radyoterapiden kaçınılır.

Bebeklerde Kanser Tedavisi Ankara

  • Cerrahi: kanserli hücrelerin veya tümörlerin çıkarılması,
  • Kemoterapi: kanser hücrelerini öldürmek için tıbbi ilaçlar kullanmak,
  • Radyasyon tedavisi: kanser hücrelerini öldürmek için radyan enerji kullanmak,
  • Kemik iliği (kök hücre) nakli: sağlıklı yeni kan, kemik iliği ve bağışıklık sistemi hücreleri yapabilmeleri için sağlıklı kök hücrelerin kan dolaşımına yerleştirilmesi.

Kanserli bir bebekte her hastanın tümör tipi ve evresine göre bu tedavilerden birini veya birkaçı kullanılır. Gereken tedavi türü çocuğun yaşına, kanser türüne ve kanserin ne kadar şiddetli olduğuna bağlıdır.

Anne ve babalar hasta bebeklerine nasıl yardımcı olabilir?

Kanserli çocukları tedavi ederken asıl amaç onları tedavi etmektir. Tedavi yan etkilere neden olabilirken, günümüzde kullanılan birçok ilaç ve tedavi, kanser tedavisi gören bebeklerin şikayetlerini çok etkili bir şekilde azaltmaktadır.

Mümkün olduğunda, çocukları kendi kanser tedavisine dahil etmeniz gerekir. Çocuğunuzun anlayacağı bir dil kullanın ve kanser ve etkileri hakkındaki gerçekleri açıklayın. Daha küçük bir çocukla, yeni yürümeye başlayan çocuklar ve 4 yaşından küçüklerde - "hasta" olduklarını ve iyileşmek için "ilaca" ihtiyaçları olduğunu söylemek bir açıklama için yeterli olabilir. Tüm yaş grupları için amaç korku ve yanlış anlaşılmayı önlemektir.

Birçok çocuk, sanki kanser bir şekilde onların suçuymuş gibi suçlu hissedebilir. Psikologlar, sosyal hizmet uzmanları ve kanser tedavisi ekibinin diğer üyeleri, onlara güven vermede ve duygularıyla baş etmelerine yardımcı olmada çok yardımcı olabilir.

Güncelleme Tarihi: 05.09.2021
Prof. Dr. Suna Emir
Editör
Prof. Dr. Suna Emir
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır.
Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.
Anlaşmalı Kurumlar

Kliniğimizin aşağıdaki kurum veya özel sigortalarla anlaşması bulunmaktadır. Anlaşmamız olmayan özel sigorta ve kurumlara TTB fiyat tarifesinden fatura düzenlediğinden, hastalarımız ödedikleri ücreti sigortalarından ve kurumlarından tahsil edebilmektedirler.

Prof. Dr. Suna EmirProf. Dr. Suna EmirÇocuk Sağlığı ve Hastalıkları Doktoru Çocuk Hematoloji - Çocuk Onkoloji
0312 504 4342
0554 354 1128