Prof. Dr. Suna EmirProf. Dr. Suna Emir Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Doktoru Çocuk Hematoloji - Çocuk OnkolojiProf. Dr. Suna EmirİletişimMenü

Bebeklerde Hemanjiom

Bebeklerde Hemanjiom

Bebeklerde Hemanjiom Nedir?

Hemanjiyom, bebeklerde iyi huylu (kanserli olmayan) bir tümör türüdür. Bu anormal küçük kan damarı kümesi, doğumdan sonraki bir ila üç hafta içinde cilt üzerinde veya altında ortaya çıkar.

Prematüre bebeklerde ve kızlarda daha sık görülmektedir. Hemanjiomların nedeni tam bilinmemekle beraber plasental mikrovasküler yapılardan veya fetal dolaşıma salınan öncül hücrelerden geliştiği düşünülmektedir.

Hemanjiomların çoğunluğu baş-boyun bölgesindedir. Doğumda soluk olan lezyonlar çoğu kez yaşamın ilk haftaları içinde belirginleşirler. Çoğunlukla, bebeğin yaşamının ilk 2-4 ayında (proliferatif evre) ciltte renk olarak parlaklaşan ve boyutu artan bir lezyondur. (Şekil 1)

Şekil.1 Saçlı Deride Yüzeyel Hemanjiom

Daha sonra boyut ve renk olarak stabilize olur ve ardından solmaya ve küçülmeye başlar (çözülme aşaması). Hemanjiyomların çoğu 3 ila 5 yaşlarında kaybolur. Bazıları fazladan deri kalıntılarına veya telanjiektazi adı verilen küçük kan damarlarına neden olabilir.

Hemanjiyom

Bebeklerde Hemanjiom Tipleri

Hemanjiyomlar vücudun herhangi bir yerinde meydana gelebilir.

Bazı çocuklarda birden fazla olabilir. Üç ana tür vardır:

Yüzeysel (cilt yüzeyinde): Bunlar önce düz görünür ve sonra kabarık, pürüzlü bir yüzeyle parlak kırmızı hale gelir.

  • Yüzeysel hemanjiyom ("çilek izi"),
  • En yaygın hemanjiyom türü,
  • Bazen dokulu bir yüzeye sahip parlak kırmızı yama,
  • Odak (tek bir yerde) veya dağınık (daha geniş bir alan üzerinde) olabilir.

Hemanjiyom Cilt Yüzeyi

Derin Hemanjiyomlar (deri altı): Bunlar pürüzsüz yüzeyli mavimsi-mor bir şişlik olarak görünür.

  • Morluk benzeri veya mavimsi bir renkte görünür.
  • Genellikle 2 ila 4 aylıkken, şişlik belirgin hale geldiğinde tanı konur.

Karışık: Bu hemanjiyomların hem yüzeysel hem de derin bileşenleri vardır.

Hemanjiom Belirtileri

Çocuklarda %80 kadarı tek lezyondan ibarettir. Tanımlanan olguların %20'sinde birden fazla hemanjiom vardır. Beşten fazla sayıda, kubbe gibi kabarık hemanjiomu olan çocuklarda parankimal organlarda hemanjiomlardan şüphe edilmelidir. Bazı bebeklerde sayısız küçük cilt hemanjiomları gözlenir.

Organ tutulumu en çok karaciğerde, santral sinir sisteminde, gastrointestinal sistemde, akciğerde, gözde, ağız ve dildedir. Daha nadiren tiroid, dalak, kaslar, pankreas, timus, böbrek, mezenter ve kalpte tutulum tanımlanmaktadır. Sonuç olarak hemanjiomların en sık yerleştiği iç organ karaciğerdir.

Hava yolu hemanjiyomları (subglottik veya yaygın hemanjiyom)

Subglottik hemanjiyom, hava yolunda tipik olarak ses tellerinin altında bulunan büyük bir kan damarı kütlesidir. Genellikle altı ila 12 ay büyürler ve sonra yavaş yavaş küçülmeye başlarlar. Ciddi bir durumdur çünkü kitle hava yolunu tıkayabilir ve çocuğun nefes alma yeteneğini etkileyebilir.

Hemanjiyom Tanısı

Genellikle deneyimli bir hekim lezyonun hemanjiyom olup olmadığını söyleyebilir. Teşhis net değilse, bir ultrason taraması veya MRI testi gerekebilir. Ayırıcı tanıda diğer vasküler malformasyonlar ile sık karışır. Hemanjiomlar gösterdikleri gelişim evresine bağlı olmak üzere nevüsler veya diğer tümörlerle karışabilir. Hemanjiomlar endotel hiperplazisi gösteren tümörlerdir.

Vasküler malformasyonlar ise kan ve lenf damarlarının gelişimsel hatası ile ortaya çıkan yapısal anomalilerdir. Malformasyonlar doğumdan itibaren vardır. Vasküler malformasyonlarda sadece arteriyel, venöz, lenfatik veya kapiller kanallar görülebileceği gibi karma lezyonlar olması mümkündür.

Vasküler malformasyonlar hemanjiomlarda görülen büyüme fazlarını göstermez. Büyümekte olan hemanjiom lenfanjiomlarla, piyojenik granülom, dermoid kist, infantil myofibromatosis, nöroblastoma, lipom ve pleksiform nörofibroma ile de karışabilir.

Bebeklerde Hemanjiom Tedavisi Ankara

Çoğunlukla hemanjiomlar iyi seyirlidir. Büyük kısmı kendiliğinden gerileyebilir. Hemanjiyomların % 50-60'ı 5 yaşa, % 70-75'i 7 yaşa, % 90'ı 9 yaşına kadar mükemmel gerileme gösterir.

Hemanjiyomun şu durumlarda tedavi edilmesi gerekebilir:

  • Hemanjiomun olduğu bölgede açık bir yara oluşursa.
  • Enfeksiyon gelişirse (özellikle çocuk bezi bölgesindeyse).
  • Şu sorunlara yol açıyorsa: Göz çevresinde yer alan hemanjiomlar görme ile ilgili. Ağız çevresinde olanlar yemek yeme ile ilgili. Solunum yollarında yer alanlarda nefes alma ile ilgili.

Yüzde büyük kozmetik probleme yol açması gibi durumlarda tedavi edilebilir.

Çoğu hemanjiyom, zamanla herhangi bir tedavi olmaksızın geçer. Hemanjiyom bir soruna neden oluyorsa, farklı tedavi seçenekleri vardır. Çocuğunuzun doktoru, çocuğunuz için en iyi seçim hakkında sizinle konuşacaktır. Bu, çocuğunuzun hemanjiyomunun boyutuna, konumuna ve davranışına bağlı olabilir.

Hemanjiom Tedavisi Nasıl Yapılır?

Topikal ilaç (hemanjiyom üzerine sürülen ciltte).

Topikal beta blokerleri: Bunlar hemanjiyomu hafifletmeye ve büyümesini yavaşlatmaya yardımcı olabilir. Bu, daha küçük, yüzeysel hemanjiyomlarda en iyi sonucu verir.

Topikal antibiyotik: Bunlar enfeksiyon endişesi olan açık yaralar olduğunda uygulanır. Oral ilaç (ağızdan alınır). Ağızdan ilaç alıyorsanız, çocuğunuz yan etkiler açısından yakından izlenecektir. Başlamadan önce testlere ihtiyacı olabilir.

Propranolol artık hemanjiyomlarda kullandığımız birinci basamak tedavi seçeneğidir.

Prednizon, diğer tedavilere dirençli olabilen belirli vakalarda veya propranolol kullanılamadığında kullanılır.

Büyümeyi gidermek için cerrahi: Hemanjiyom büyümesi durduğunda veya diğer tedaviler başarısız olduğunda düşünülebilir. Hemanjiyomlardan kalan kalıntı cilt lezyonlarını çıkarmak için ameliyat kullanılabilir.

Lazer: Hemanjiyomlardan kalan kan damarlarının görünümünü hafifletebilir.

Hemanjiyomlu Çocukta Doktorunuzu Ne Zaman Aramalısınız?

Bölge enfeksiyon kapmış görünüyorsa hemen çocuğunuzun doktorunu arayın. Aşağıdakiler hemanjiom enfeksiyon belirtileridir;

  • Kırmızılık,
  • Ağrı,
  • 38 derece üzerinde ateş (kolun altına alınır),
  • Cilt açık görünüyor veya kanama var,
  • Hemanjiyom bölgesinde yara (ülserleşir).

Bebeklerde Hemanjiom Hangi Bölüm Bakar?

Çocuk sağlığı ve hastalıkları doktoru ve çocuk hematoloji ve çocuk onkoloji doktorlarına başvurabilirsiniz.

Güncelleme Tarihi: 24.05.2023
Prof. Dr. Suna Emir
Editör
Prof. Dr. Suna Emir
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır.
Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.

Sizden Gelenler

  • Kızımıza üç aylıkken hemanjiom teşhisi konuldu...

    Kızımıza üç aylıkken hemanjiom teşhisi konuldu ve uzun araştırmalar sonucu Suna Hanım’a tedavi olmaya karar verdik. Hocamızın bilgisi ve deneyimi, hemşiremiz Sema Hanım’ın ilgisi ve i{...}

    25.11.2022
  • Gönül rahatlığıyla tavsiye ediyorum

    Suna hanımı bir doktor tavsiyesi üzerine tanıdım çocuğumda hemanjiom tedavisi başladık. Güler yüzleri ilgileri çok güzel. Gönül rahatlığıyla tavsiye ediyorum ayrıca çocuklar ile olan {...}

    02.06.2022
Tüm Yorumlar
Anlaşmalı Kurumlar

Kliniğimizin aşağıdaki kurum veya özel sigortalarla anlaşması bulunmaktadır. Anlaşmamız olmayan özel sigorta ve kurumlara TTB fiyat tarifesinden fatura düzenlediğinden, hastalarımız ödedikleri ücreti sigortalarından ve kurumlarından tahsil edebilmektedirler.

Prof. Dr. Suna EmirProf. Dr. Suna EmirÇocuk Sağlığı ve Hastalıkları Doktoru Çocuk Hematoloji - Çocuk Onkoloji
0312 504 4342