Yalnızca anne sütüyle beslenen bebekler için, bebek yaklaşık 6 aylık olana kadar beklemelerini önermekteyiz. Ancak bazı bebekler ek gıdaya geçiş sürecinine daha erken hazır olabilir.
Bebeklerde ek gıdalara geçişte acele etmemek gerekmektedir. Bebeklerin sindirim sistemi, ilk 6 ayda henüz gelişmediği için alerji durumu söz konusu olabilir.
Bebeğinizin ek gıdalara geçişe hazır olup olmadığını nasıl anlayacaksınız? Ek, katı gıda vermeye başlamak için bazı ipuçları şunlardır;
Ek gıdalara yani katı yiyeceklere başlamadan önce bebeğiniz en az 5 aylık olana ve bu hazır olma belirtilerini gösterene kadar bekleyin. Ek gıdalara 5 aydan önce başlayan bebekler, daha sonra obezite ve diğer sorunlar için daha yüksek risk altındadır. Ayrıca katı yiyecekleri güvenli bir şekilde yutacak kadar gelişmemişlerdir.
Bebeğiniz ilk yemeği yemeye alıştığında, meyve püresi, sebze püresi veya yoğurt gibi çeşitli başka yiyecekler verin. Bebeğinizin alerjik bir reaksiyonu olmadığından emin olmak için yeni yiyecekler arasında birkaç gün bekleyin. Ek gıdalar bu noktada yalnızca bir tamamlayıcıdır - anne sütü ve mama, bebeğinizin temel beslenme ihtiyaçlarını karşılamaya devam edecektir.
Bebeklerde ek gıdaya geçiş nasıl olmalı sorusu anneler tarafından merak edilen en önemli konulardan biridir.
Bebeğiniz hazır olduğunda, bebeğinizin yorgun veya huysuz olmadığı bir zaman seçin. Bebeğinizin biraz aç olmasını ama çok şiddetli huysuz olacak kadar aç olmamasını öneriyoruz. Bebeğinizin kucağınıza veya dik bir bebek koltuğuna destekli oturmasını sağlayın. Genellikle 6 ay civarında iyi oturan bebekler, emniyet kemeri ile mama sandalyesine yerleştirilebilir.
Çoğu bebeğin ilk maması, anne sütü veya mama ile karıştırılmış, tek taneli tahıllardır. Ayrıca sebze püresi veya meyve püresi de ilk besinler olabilir. Kaşığı bebeğinizin dudaklarının yakınına koyun ve bebeğin koklamasına ve tadına bakmasına izin verin. Bu ilk kaşık reddedilirse şaşırmayın. Bir dakika bekleyin ve tekrar deneyin. Bu yaşta bebeğinize sunulan yiyeceklerin çoğu, bebeğin çenesine, önlüğüne veya mama sandalyesine dökülebilir.
Bebeğiniz bir kaşıktan tahıllı mama yemeye alıştığında, tek bileşenli püre edilmiş sebzeleri, meyveleri denemenin zamanı gelebilir. Her seferinde bir yiyecek deneyin ve yeni bir şey denemeden önce birkaç gün bekleyin. Bu, bebeğinizin allerjik olabileceği yiyecekleri tanımlamanıza izin verecektir.
Bebeğinizin katı yiyecekleri "öğrenmesi" biraz zaman alabilir. Bu aylarda, normal anne sütü veya mama beslemelerini sağlamaya devam edeceksiniz. Bu nedenle, bebeğiniz ilk başta bazı yiyecekleri reddederse veya ilgilenmiyorsa endişelenmeyin. Biraz zaman alabilir.
Olası gıda alerjisi veya alerjik reaksiyon belirtileri şunları içerir:
Ayrıca bebeğin ilk doğum gününe kadar bal vermeyin. Yetişkinler için zararsız olan ancak bebeklerde botulizme neden olabilen sporlar içerebilir.
Bebeğiniz bir yemeği sevmiyorsa, sonraki öğünlerde tekrar deneyin. Çocukların bazı yiyeceklere ısınması için epeyce deneme yapılması gerekebilir.
Her grup 40-50 cc (1/2 çay bardağı) /gün miktarında başlanıp her gün verilen hacim artırılarak 100-150 cc’ye (1 kase) ulaşılır. Her grup bir öğün olduktan sonra bir sonraki besin grubu günlük beslenmeye eklenir.
Aşığada ay ay olarak bebeğinize verecebileceğiniz ek gıda tarifleri bulunmaktadır.
Tahıllı mamalar ( pirinç unu, buğday, ruşeyn...)
Bu temel ek gıdalara alışmış bebekte 7. ayda beslenmesine et eklenmesi önemlidir.
Kahvaltı (2-3 bebe bisküvisi veya 1 dilim ekmek, 50 gr kadar tuzu alınmış beyaz peynir, 1 kaşık pekmez, anne sütü, mama veya yoğurtla ezilebilir. Yumurta sarısı (katı haşlanmış yumurtanın sarısı ¼ olarak başlanarak her gün artırılıp günde bir yumurta sarısı kahvaltıya eklenir.
Öğle yemeği Et (Günlük 1 köfte kadar dana veya kuzu kıyması sebzesine eklenir. Mercimek, tarhana çorbası, yeşil sebzeler, brokoli ıspanak yemeği.
Bebeklerin ilk birkaç ayında genellikle fazladan suya ihtiyacı yoktur. Çok sıcak günlerde çoğu bebek ek besleme yapılabilir. Ancak bebeğinize su vermek isteyebilirsiniz, özellikle bebeğinizin çişi koyu renkteyse veya bebeğiniz normalden daha seyrek idrar yaparsa ek su verebilirsiniz.
Bebeğiniz katı yiyecekler yani ek gıdaları yedikten sonra, emzirmeler arasında su verebilirsiniz.
Kliniğimizin aşağıdaki kurum veya özel sigortalarla anlaşması bulunmaktadır. Anlaşmamız olmayan özel sigorta ve kurumlara TTB fiyat tarifesinden fatura düzenlediğinden, hastalarımız ödedikleri ücreti sigortalarından ve kurumlarından tahsil edebilmektedirler.