Bebeğinizin doğumundan sonraki ilk birkaç gün, vücudunuz besin açısından zengin bir "önsüt" olan kolostrum üretecektir.
Kolostrum adı verilen bu önsüt bir bebeğin bağışıklık sistemini güçlendiren ve enfeksiyonla savaşmaya yardımcı olan besinler de dahil olmak üzere bir çok faydaya sahiptir.
Bazı anneler dekolostrum daha katı ve sarımsıdır. Bazılarında ise açık renk ve sulu olabilir. Kolostrumun akışı yavaştır, böylece bir bebek emzirmeyi öğrenebilir. Bebeğin emmesi; nefes almasını ve yutmasını gerektiren bir beceridir.
Kolostrum sütünden 3-4 gün sonra göğüsleriniz daha dolgun hissetmeye başlayacaksınız. Bu, süt üretiminizin kolostrumdan olgun süte doğru arttığının ve değiştiğinin bir işaretidir. Sütünüz daha beyaz ve kremalı olabilir, ancak bu anneden anneye değişir.
Sütünüzün gelmesi daha uzun sürerse endişelenmeyin. Bu normaldir ve genellikle endişelenmenize gerek yoktur. Ancak doktorunuza bildirin. Bebeklerin ilk birkaç gün kolostrumdan fazlasına ihtiyacı olmasa da, doktorun bebeğinizin yeterince beslendiğinden emin olması gerekebilir. Süt üretiminizi teşvik etmek için sık sık emzirmeniz yardımcı olabilir.
Şu kurallara dikkat ederseniz, her seferinde bebeğinizin doğru emiyor olduğundan emin olursunuz:
Mümkünse bebeğinizin doğumundan sonraki bir saat içinde emzirmeye başlayın. Bebekler yaşamın ilk birkaç saatinde uyanık olma eğilimindedir, bu nedenle emzirmek hemen bu doğal uyanıklıktan yararlanılır. Bundan sonra, yeni doğanlar önümüzdeki 24 saatin çoğunda uyuyacak. Bu noktada, bebeğinizin kavramasını sağlamak daha zor olabilir.
Bebeğiniz göğsünüze yerleştirildiğinde doğal olarak göğse doğru kıvranır, başını ona doğru çevirir ve ağzı ile emme hareketleri yapar. Emzirmek için bebekler meme başı ve areola (meme başı etrafında ki koyu cilt kısmı) etrafında ağızla sıkı bir sızdırmazlık oluşturarak memeyi kavrar.
Yaşamın ilk birkaç gününde bebeğiniz istendiğinde, genellikle yaklaşık her 1-3 saatte bir, gündüz ve gece beslenmek isteyecektir. Bebekler büyüdükçe ve karınları daha fazla süt tutabildikçe, beslenmeler arasında daha uzun süre gidebilirler.
Anne sütü kolaylıkla sindirilir, bu nedenle yeni doğanlar sıklıkla açtır. Sık beslenme, ilk birkaç hafta süt üretiminizi canlandırmaya yardımcı olur.
Bebeğiniz 1-2 aylık olduğunda, muhtemelen günde 7-9 kez emecektir.
Yaşamın ilk birkaç haftasında, emzirme "istek üzerine" (bebeğiniz acıktığında) yani yaklaşık 1-1 / 2 ila 3 saatte bir olmalıdır. Yeni doğanlar büyüdükçe daha az emzirilirler ve daha öngörülebilir bir programa sahip olabilirler. Bazıları 90 dakika da bir beslenirken, diğerleri beslemeler arasında 2-3 saat geçirebilir.
Akıllardan asla çıkmaması gereken nokta şudur: bebekler her istediğinde mutlaka emzirilmelidir. İlk ay emzirme sıklığı en yüksek olan aydır. İkinci ve üçüncü aylarda bebek emmeyi öğrenir ve midesi ilk aya göre büyür. Emzirme aralıkları uzar. Altı aydan sonra ek gıdalar sayesinde süre sıklığı yine değişmeye devam eder.
Yeni doğanlar bir veya iki memede 20 dakika veya daha uzun süre emzirebilinirler. Bebekler büyüdükçe ve emzirme konusunda daha becerikli hale geldikçe, her iki tarafta da emzirme 5-10 dakika sürebilir.
Emzirmenin ne kadar süreceği size, bebeğinize ve aşağıdakiler gibi diğer şeylere bağlıdır:
İşte bebeğinizi ne sıklıkta ve ne kadar süreyle emzireceğiniz konusunda bilmeniz gerekenler.
İşte bu noktalar bebeğinizi ne kadar sıklıkta ve sürede emzirmeniz gerektiğini belirler.
Göğüsleri değiştirin ve her birine gün boyunca aynı miktarda emzirme zamanı vermeye çalışın. Bu, her iki göğüste de süt üretiminizi sürdürmenize yardımcı olur.
Her beslemenin ortasında göğüsleri değiştirebilir ve ardından her besleme içinönce hangi memeyi verdiyseniz bir sonraki emzirmede diğer meme ile başlamanız iyi olur.
Bebeğiniz her beslenmede göğüs değiştirmekten hoşlanabilir veya sadece tek taraflı emmeyi tercih edebilir. Öyleyse, diğer memeyi birsonraki emzirmede verin. Siz ve bebeğiniz için en iyi olan ve en rahat olanı yapın.
Bebeğiniz bir tarafı bitirdikten sonra, göğüs değiştirmeden önce gaz çıkartmayı deneyin. Bazı bebekler daha fazla gaz çıkarmaya ihtiyaç duyar, diğerleri daha azdır ve bu beslenmeden beslenmeye değişebilir. Bebeğiniz çok kusarsa, daha sık gaz çıkarmayı deneyin. Bebeklerin yemek yedikten sonra veya geğirme sırasında az miktarda kusmaları normal olsa da, bebek beslendikten sonra kusmamalıdır. Bebeğiniz beslenmenin tamamını veya çoğunu kusarsa, başka bir sorun olabilir. Doktorunuzu arayınız.
Bu aslında kişisel bir seçimdir. Bebeklerin ilk 6 ay sadece anne sütüyle beslenmesini (mama, su, meyve suyu, veya yiyecek olmadan) önermekteyiz. Daha sonra emzirme, siz ve bebeğiniz için 12-18 aya hatta 24 aya kadar devam edebilir.
Emzirmenin hem anne hem de bebek için bir çok faydası vardır. Araştırmalar, emzirmenin bebeğin ishal, kulak enfeksiyonu ve bakteriyel menenjit olasılığını azaltabileceğini veya semptomları daha az şiddetli hale getirebileceğini göstermektedir. Emzirme ayrıca çocukları ani bebekölümüsendromu (SIDS),diyabet, obezite ve astımdan koruyabilir.
Anneler için emzirmek kalori yakar ve rahmin küçülmesine yardımcı olur. Aslında, emziren anneler hamilelik öncesi şekillerine ve kilolarına daha hızlı dönebilirler. Emzirmek ayrıca bir kadının aşağıdaki hastalıklara yakalanma riskini azaltmaya yardımcı olur:
Pompalanan (veya sağılmış) anne sütünüzü dondurabilir ve / veya buzdolabında saklayabilirsiniz. Vidalı kapaklı temiz şişelerde, sıkı kapakları olan sert plastik kaplarda veya emzirme poşetlerinde (anne sütü için önceden sterilize edilmiş torbalar) saklayın.
Her kabı sütün pompalandığı tarihle (ve süt çocuk bakıcılarına gidecekse bebeğinizin adını) etiketlemek yararlıdır.
Sağlıklı miadında doğmuş bebekler için:
Dondurulmuş sütü eritmek için buzdolabına taşıyabilir (çözülmesi 24 saat sürer),ardından torba veya şişe süt üzerine ılık su akıtarak ısıtabilir ve sonraki 24 saat içinde kullanabilirsiniz. Hemen ihtiyacınız olursa, dondurucudan çıkarın ve oda sıcaklığına gelene kadar üzerine ılık su dökün veya ılık su olan kap içinde ısınmasını bekleyin. Yeniden dondurmayın. Bebeğiniz biberondan içmeye başladıktan sonra 1 saat içinde kullanmalısınız.
Hiç israf etmemek için anne sütünü 60-120 ml lik şişelerde saklamak iyi bir fikirdir. Şişeleri, kapları veya poşetleri tarihle etiketleyin ve ardından dondurun.
Dondurulmuş veya soğutulmuş anne sütü, taze anne sütünden biraz farklı görünebilir, ancak bu, bozulduğu anlamına gelmez. İlk anne sütünün biraz turuncu görünmesi ve olgun sütün buzdolabında veya dondurulduğunda hafif mavi, sarı veya kahverengi görünmesi normaldir ve kremsi görünümlü bir katmana ve daha açık, daha süt benzeri bir katmana ayrılabilir.
İlk kullanımlarından önce meme uçlarını, şişeleri ve yıkanabilir göğüs pompası malzemelerini (örneğin göğüs kalkanları ve göğsünüze veya sütünüze değen diğer parçaları) 5 ila 10 dakika kaynatıp yıkayın ve sterilize edin.
Bundan sonra, her kullanımdan sonra şişeleri, emzikleri ve malzemeleri sıcak sabunlu suyla yıkayın (veya bulaşık makinesinde çalıştırın). Düzgün temizlenmezlerse bakteri bulaştırabilirler.
Kliniğimizin aşağıdaki kurum veya özel sigortalarla anlaşması bulunmaktadır. Anlaşmamız olmayan özel sigorta ve kurumlara TTB fiyat tarifesinden fatura düzenlediğinden, hastalarımız ödedikleri ücreti sigortalarından ve kurumlarından tahsil edebilmektedirler.