Bebekler bazı hastalıklara karşı korunmuş olarak doğarlar. Çünkü anneleri doğumdan önce onlara antikorları (hastalıkla savaşmak için vücut tarafından yapılan proteinler) plasenta yoluyla geçirirler.
Anne sütüyle beslenen bebekler anne sütünden daha fazla antikor almaya devam eder. Ancak her iki durumda da koruma geçicidir.
Aşılama (aşılama),bazı hastalıklara karşı bağışıklık (korunma) oluşturmanın bir yoludur. Bu, hastalığa neden olan küçük miktarlarda öldürülmüş veya zayıflamış bir mikrop kullanılarak yapılır.
Mikroplar virüs (kızamık virüsü gibi) veya bakteri (pnömokok gibi) olabilir. Aşılar, bağışıklık sistemini gerçek bir enfeksiyon varmış gibi tepki vermesi için uyarır. Daha sonra vücuda girerse vücut mikropla savaşabilir.
Birkaç farklı aşı türü vardır;
Çocukluk çağı aşıları sağlam çocuk izleminin önemli bir parçasıdır. Aşıların ciddi hastalıkları önlemek ve hayat kurtarmak için etkin olduğuna inanıyoruz. Aynı zamanda aşılarımızın güvenliğine inanıyor ve tüm çocuklarımızın sağlık bakanlığının önerdiği tüm aşıları yaptırmalarını öneriyoruz.
Çocukluk çağında yapılan aşılar ile bir çok ağır hastalık önlenmiştir. Çoğu aşı ile önlenebilir hastalıklar artık ülkemizde daha az görülmektedir.
Bununla birlikte, bu hastalıklardan bazıları hala ülkemizde vardır. Daha az bebek aşılanırsa, daha fazla bebek hastalanır. Yani tüm çocukların aşı takvimine uygun bir şekilde aşılanması çok önemlidir.
Ülkemizde aşı programında yer alan aşı sayısı şu anda 13’dür. Zaman içinde yeni aşıların eklenmesi veya yapılma zamanında değişiklikler olabilir.
BCG aşısı dünyada halen kullanılmakta olan tek tüberküloz aşısıdır. Zayıflatılmış canlı bir aşıdır. Bu aşı tüberkülozun yüksek sıklıkta görüldüğü ülkelerde yapılmaktadır. Ülkemizde 2. Ayın sonunda uygulanmaktadır. Sol omuza deri içi olarak uygulanır.
Difteri (D): Nefes almada zorluğa neden olabilir, kalp yetmezliği, felç veya ölüme kadar götüren bir hastalıktır.
Tetanoz (T): Kasların ağrılı sertleşmesine neden olur. Tetanoz ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir,ağzı açamama dahil olmak üzere yutma ve nefes almada zorluk veya ölüm.
Boğmaca (aP): Kontrol edilemeyen şiddetli öksürüğe neden olabilir. Nefes almayı, yemeyi veya içmeyi zorlaştırır. Hib (Haemophilus influenzae tip b) hastalık.
Hemophilus İnfluenzae Tip B: Birçok farklı enfeksiyon türleri ne neden olabilir. Bu enfeksiyonlar genellikle 5 yaşın altındaki çocukları etkiler. Hib bakterileri kulak enfeksiyonları gibi hafif hastalıklara neden olabilirken bronşit veya sepsis (kan dolaşımı enfeksiyonu) şiddetli hastalığa neden olabilirler.
Hepatit B: Hepatit B bir karaciğer hastalığıdır. Akut hepatit B enfeksiyonu, ateşe yol açabilen kısa süreli bir hastalıktır. Yorgunluk, iştahsızlık, bulantı, kusma, sarılık (sarı cilt veya gözler, koyu renkli idrar, kil renkli dışkı) olur. Kronik hepatit B enfeksiyonu uzun vadelidir Çok ciddi ve karaciğere hasarına yol açabilen bir hastalıktır. Siroz karaciğer kanseri ve ölüm.
Çocuk felci (polio): Çocuk felcine polio virusu neden olur. Çoğu çocuk enfekte çocuk felci virüsü ile hiçbir semptom görülmez, ancak bazılarında boğaz ağrısı, ateş, yorgunluk, mide bulantısı, baş ağrısı veya mide ağrısı olur. Daha küçük bir grupta ise daha ciddi semptomlar gelişir. Çocuklarda beyin ve omuriliği etkiler.Şiddetli çocuk felci kalıcı sakatlığa ve nadir durumlarda ölüme yol açar.
Pnömokok Aşısı: Pnömokok adı verilen bakteriler zatürree (akciğer enfeksiyonu) başta olmak üzere, kulak enfeksiyonları, sinüs enfeksiyonları, menenjit ve bakteriyemi (kan dolaşımı enfeksiyonu) yaparlar. Çoğu pnömokok enfeksiyonlar hafiftir, ancak bazıları uzun vadeli beyin hasarı veya işitme kaybı gibi sorunlara yol açar.
Hepatit A, Kızamık, kızamıkçık, kabakulak ve Suçiçeği aşıları ise ilk 1 yaştan sonra yapılır.
Hepatit A Aşısı: İnaktif virüs aşısı olan bu aşı 1 yaş üzeri çocuklara uygulanır. 18. Ay ve 24. Ay olarak 2 doz yapılır. Hepatit A bakımından orta risk bölgesindeki ülkemizde tüm çocuklara önerilmektedir.
Kızamık, Kızamıkçık, Kabakulak Aşısı (KKK veya MMR Aşısı): MMR aşısı kızamık, kabakulak ve kızamıkçığa karşı koruma sağlar. Çocuklar MMR aşısını 2 dozda enjeksiyon yoluyla alırlar:
Kızamık, kabakulak ve kızamıkçık ciddi hastalıklara yol açabilen enfeksiyonlardır. MMR aşısı olan çocukların% 95'inden fazlası yaşamları boyunca bu üç hastalıktan korunacaktır.
Suçiçeği (Varisella) Aşısı: Suçiçeği aşısı, yaygın ve çok bulaşıcı bir çocukluk çağı viral hastalığı olan suçiçeğine karşı koruma sağlar. Suçiçeği aşısı, çocuklar 12 ila 15 aylıkken aşı olarak verilir. 4 ila 6 yaşlarında daha fazla koruma sağlamak için ek doz yapılır.
Ayrıca ulusal aşı takviminde yer almayan ama yurtdışında ve ülkemizde de çocuklarımıza önerdiğimiz aşılar söz konusudur. Bunlar ilk 6 ayda yapılması gereken çocuklarda ağır ishalleri önleyen rota virüs aşıları ve menenjit ve meningokoksemi gibi ciddi tablolara yol açan ölümcül seyredebilen meningokoklara karşı olan meningokok aşılarıdır. Ailelere mutlaka bilgilendirme yapıp tüm çocuklarımıza önerilmelidir.
Kliniğimizin aşağıdaki kurum veya özel sigortalarla anlaşması bulunmaktadır. Anlaşmamız olmayan özel sigorta ve kurumlara TTB fiyat tarifesinden fatura düzenlediğinden, hastalarımız ödedikleri ücreti sigortalarından ve kurumlarından tahsil edebilmektedirler.