Çocuklarda lenf nodlarının büyümesi, fizik inceleme sırasında sık karşılaşılan bir bulgudur. Çoğu iyi huylu nedenlere bağlı olmakla beraber bazen de altta yatan önemli bir hastalık belirtisi olabilir. Lenf bezi büyümesine yaklaşımda ilk olarak ÖYKÜ çok önemlidir.
Lenforetiküler tümörler daha büyük yaştaki çocuklarda, enfeksiyöz nedenler ise altı yaşından küçük çocuklarda daha sık lenf bezi büyümesi nedenidir. Boyunda lenf bezesi büyümesi olan çocukların çoğunluğu 1-4 yaş arasındadır. Boyunda yerleşen malign kitleler içinde küçük çocuklar ve bebeklerde en sık neden nöroblastoma olup daha büyük çocuklarda lenfomalar önce gelir.
Bulgular iki haftadan daha kısa süreli ise akut; süre daha uzun ise subakut veya kronik olarak tanımlanır. Hızlı büyüme şeklinde reaksiyonlara genellikle bakteriler neden olurken subakut veya kronik lenfadenitin en önemli nedenleri arasında kedi tırmığı hastalığı, mikobakteri enfeksiyonları ve toksoplazma enfeksiyonu olup daha az sıklıkla EBV veya CMV viralenfeksiyonları nedendir.
Boyunda lenf bezi büyümesi olan çocukların çoğunda akut başlangıçlı olup hastaların yarısında bulgular 3 günden, büyük çoğunluğunda ise 1 haftadan daha kısa sürelidir.
Genel olarak halsizlik, iştahsızlık, kilo kaybı ve devamlı yüksek ateş sistemik bir hastalığı düşündürür.
Çocuğun genel halinde düşkünlük, kilo kaybı, solukluk, devamlı yüksek ateş, malign bir hastalık, immün yetmezlik hali veya tüberküloz gibi sistemik hastalıkları düşündürür.
Solukluk, peteşiler, ekimozlar yanında sternal veya uzun kemiklerde ağrı ve hepatosplenomegali saptanması lösemi gibi kötü huylu bir kan hastalığını akla getirir.
Periferik yayma özellikle dikkatle incelenmelidir. Radyolojik olarak, İki yönlü akciğer grafisi, Ultrasonografi gerekirse tomografi istenebilir.
İlk başvuru da klinik bulgular maligniteden şüphelendiriyorsa biopsi erken yapılmalıdır.
Yoksa;
2 hafta antibiyotik tedavisi veya gözlem sonrası lenf nodu giderek hızla büyüyorsa, uygun antibiyotik tedavisine bir ay içinde yanıt alınmamışsa, tüberküloz gibi daha nadir nedenler araştırılır 4-6 hafta sonra tanı hala belli değil ve lenf bezi küçülmediyse hastaya lenf nodubiopsisi yapılır.
Sonuç olarak;
Kliniğimizin aşağıdaki kurum veya özel sigortalarla anlaşması bulunmaktadır. Anlaşmamız olmayan özel sigorta ve kurumlara TTB fiyat tarifesinden fatura düzenlediğinden, hastalarımız ödedikleri ücreti sigortalarından ve kurumlarından tahsil edebilmektedirler.