Beta enfeksiyonu bir bakteri türü olan grup A streptokok'un kısaltmasıdır. (A Grubu beta hemolitik Streptokok Enfeksiyonu)
Bu bakteriler genellikle ciltte, burunda ve boğazda zararsız bir şekilde yaşarlar. Bazen antibiyotiklerle kolayca tedavi edilebilen hafif cilt veya boğaz enfeksiyonlarına neden olurlar. Daha az sıklıkla vücudun diğer bölgelerinde daha ciddi enfeksiyonlara veya sorunlara neden olabilirler.
Boğaz ağrısı ve ateşi olan çocukların yaklaşık %10 -15´inde A Grubu Beta hemolitik streptokok iltihabı vardır.
Kış ve bahar aylarında sık görülen ve halk arasında beta olarak bilinen hastalık aağızdan damlacık yoluyla bulaşır. Öksürük, hapşırık, ile hasta kişilerden sağlam kişilere geçer.
Çocuklarda beta enfeksiyonu, solunum yoluyla yayılır ve hızlı bulaşmaktadır. Çocukların okul öncesi dönemlerden ergenliğe kadar olan dönemlerde görülebilen, bakteri kaynaklı olan bir enfeksiyondur, boğaz ağrısına sebep olur. Çocuklar üzerinde çok ciddi şekilde etkileri olabileceği için erken teşhis ve tedavi önemlidir. Tedavi edilmediğinde beta bakterisi kalp romatizması, nefrit ve artrit gibi ciddi hastalıkların oluşmasına sebep olabilir
Beta enfeksiyonu genellikle 3-15 yaş arası çocuklarda görülür. Bununla beraber erişkin yaşlarında da görülebilir.
Çocuklarda beta mikrobu; ateş, boğaz ağrısı, yutma güçlüğü, boyunda şişlik veya cilt döküntüsü yapar. Bu belirtileri gösteren çocuklara tanıyı doğrulamak için mutlaka boğaz kültürü ve hızlı test yapılması gerekir.
Genellikle çocuklarda oluşan beta enfeksiyonunun belirtileri şöyledir;
Çocuklarda bilhassa boğazda oluşan ağrı, karında başlayan ağrı, yüksek ateş ve huzursuzluk görülmeye başlamaktadır. Tanının doğru konulabilmesi açısından mutlaka boğaz kültürü ve hızlı test yapılması gerekmektedir. Bunun sebebi ise, boğazda oluşan her ağrı beta enfeksiyonu değildir.
Eğer hızlı testte ve boğaz kültüründe beta enfeksiyonu riski varsa mutlaka uygun dozlarda ve uygun sürelerde antibiyotiklerin kullanılması gerekir. Eğer beta enfeksiyonu, doğru şekilde, uygun dozlarla tedavi edilmediği zaman, çocuklarda kalp romatizmasına ya da eklem romatizmasına neden olabilir.
Çocuklarda mikrop vücuda girdikten sonra iki ile dört gün içinde hastalık oluşur. Halsizlik, yüksek ateş, yutma zorluğu, genel kırgınlık, vücut ağrıları meydana gelmektedir. Bunun yanı sıra bademcikler büyür, kızarır ve üzerinde kirli beyaz sarı renkte noktalar oluşur.
Beta enfeksiyonları çocuklarda birçok farklı şekilde ortaya çıkabilir. Tonsillit gibi boğaz enfeksiyonları, impetigo veya selülit gibi cilt ve yumuşak doku enfeksiyonları ve kızıl görülebilir.
Beta enfeksiyonu tedavi edilmezse yayılarak boyun enfeksiyonu, sinüzit, menenjit gelişebilir.
Boğazda beta enfeksiyonunu takip edebilen ve kalp, eklemler veya beyin gibi organlarda iltihaplanma ve hasara yol açabilen romatizmal ateş görülebilir. Kalp romatizması , Kalp kapaklarında hasar oluşturabilen, eklem ve deri bulgularıyla seyreden ciddi bir hastalıktır.
Beta enfeksiyonu sonrası böbrek hastalığı da gelişebilir. Bu durumda çocuğun gözleri el ve ayakları şişer. Böbrek fonksiyonları bozulur.
Çocuklarda beta ya bağlı boğaz hastalığı günler içerisinde sinüzit, orta kulak iltihabı, zatürre hastalıklarına sebep olabilir. Bazı hastalarda boğaz enfeksiyonunun 2. gününden sonra mikrobun salgılayabildiği toksinler neticesinde kırmızı deri döküntüleri ile seyreden bir tablo gelişebilir. Bu duruma Kızıl Hastalığı denir. gelişebilir.
Beta enfeksiyonlarında kuluçka süreleri, genellikle iki ile dört gün arasında değişebilmektedir. Bulaşıcılığı, destek tedavilerinden sonra ve antibiyotik kullanımı sonrasında 24 saat içerisinde belirtiler ortadan kalkmaktadır. Enfeksiyonun iyileşme süresi minimum 7 gündür. Ama çok ciddi komplikasyonların önlenmesi açısından vakaların 4 ile 6 hafta aralığında izlenmesi gerekir.
Çocuklarda beta enfeksiyonu tanısı olunca penisillin türevi antibiyotikler kullanılır. Ağızdan tedavi 10 gün sürmelidir. Penisilin iğnesi yapıldıysa tek doz yeterlidir. Beta enfeksiyonu olan çocuk 1-2 gün antibiyotik kullandıktan sonra bulaşıcılığı ortadan kalkar. Çocuğunuz birkaç gün içinde kendini daha iyi hissetse bile reçetenin tamamını bitirmeniz önemlidir, aksi halde enfeksiyon geri gelebilir. Bu aynı zamanda romatizmal ateş (kalbe zarar verebilir),böbrek hastalığı veya vücudun diğer bölgelerindeki daha ciddi enfeksiyonlar gibi A grubu strep'in neden olabileceği diğer sağlık sorunlarının önlenmesine de yardımcı olur.
Beta enfeksiyonu geçiren hastaların bir kısmında hastalığın geçmesinden 2-12 hafta sonra ateşli eklem romatizması ve kalp iltihabını içeren Akut Romatizmal Ateş (ARA) denilen ve hastayı uzun yıllar boyunca etkileyen bir durum gelişebilir.
Yine hastaların bir kısmında hastalık iyileştikten 2-12 hafta içerisinde gelişen ciddi, kalıcı olabilen böbrek iltihabı durumu olabilir. Çocuklarda kalp romatizmasının ilk bulgusu beta enfeksyonu geçirdikten sonra oluşan eklem ağrısı ve şişliği olabilir.
Çocukta beta enfeksiyonu sonrası göğüs ağrısı, çarpıntı ve nefes darlığı varsa mutlaka çocuk kardiyolojisi uzmanı görmelidir. Antibiyotik yanında aspirin ve steroid kullanılır. Romatizmal kalp hastalığı geçiren çocuklarda tekrarlayan beta enfeksiyonlarında kalp tutulumu da tekrarlayacağı için bu hastalara ayda bir koruyucu penisilin verilir.
İltihaplı bademcikler kırmızı ve şişmiş görünür ve sarı veya beyazımsı zarlar veya lekelerle kaplanmış olabilir. Bademcik iltihabı ( tonsillit) olan bir çocukta şunlar olabilir:
Tonsillit bulaşıcıdır. Konuşmak, hapşırmak, öksürmek veya el sıkışmak hastalığa neden olan mikropların bir kişiden diğerine geçmesine neden olabilir. Boğaz ağrısı özellikle bir tarafta kötüleşirse; peritonsiller apsenin işareti olabilir. Bu, bakteriler bademcikten etrafındaki boşluğa yayılıp burayı irinle doldurduğunda meydana gelir.
Apsenin diğer belirtileri arasında ateş, baş ağrısı, kulak ağrısı, salya akması veya boğuk ses sayılabilir. Apsenin tedavisi hastanede, muhtemelen enfeksiyonun boşaltılması için ameliyatla yapılabilir. Çoklu peritonsiller apsesi olan çocuklarda bademcik ameliyatı düşünülebilir.
Çocuklarda beta enfeksiyonu olduğu zaman bazı çocukların boğazında hiçbir belirti görülmemektedir. Bu durumda ise beta taşıyıcılığı denir. Taşıyıcı olan çocuklarda, beta enfeksiyonunun hiçbir belirtisi görülmemektedir. Taşıyıcı nitelikteki çocukların tanısı genellikle beta şikayetleri belirtileri olmadan yapılan kültür testleri ile konulur. Çocukluk yaşlarında, taşıyıcılık oranı yaklaşık olarak %15 ile %20 arasında bir oranda görülmekte ve hastalığı bulaştırırlar.
Beta enfeksiyonu erken ve geç dönemlerdeki komplikasyonları da bir hayli düşüktür. Bu bakımdan taşıyıcı olanların tedavi edilmelerine de gerek yoktur. Yalnızca yüksek risk grubunda olanların tedavileri uygulanmalıdır. Hastada ve ailesinde herhangi bir şekilde kalp romatizma öyküleri var ise bu taşıyıcıların hemen tedavi edilmesi gerekmektedir.
Çocuklarda enfeksiyonlardan korunmanın en önemli kuralı hijyene dikkat etmektir. Çocuklarda elleri sık yıkayarak hijyen sağlamak önemli. Çocuklar öksürürken veya hapşırırken ağızlarını ve burunlarını mendille kapatmalıdır. Kapalı ve kalabalık ortamlardan uzak durulması da önemlidir.
Çocuklarda beta enfeksiyonuna yakalanmamak için bu önlemler yanında beslenme ve uyku düzenine dikkat etmek de bağışıklığı güçlendirmede ve vücudun direncini artırmada oldukça önemlidir.
Kliniğimizin aşağıdaki kurum veya özel sigortalarla anlaşması bulunmaktadır. Anlaşmamız olmayan özel sigorta ve kurumlara TTB fiyat tarifesinden fatura düzenlediğinden, hastalarımız ödedikleri ücreti sigortalarından ve kurumlarından tahsil edebilmektedirler.