Prof. Dr. Suna EmirProf. Dr. Suna Emir Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Doktoru Çocuk Hematoloji - Çocuk OnkolojiProf. Dr. Suna EmirİletişimMenü

Bebeklerde Egzama Belirtileri, Tedavisi

Bebeklerde Egzama Belirtileri, Tedavisi

Bebeklerde Egzama Nedir?

Egzama, cildin tahriş olduğu, kızardığı, kuruduğu, inişli çıkışlı ve kaşıntılı olduğu bir durumdur. Bir kaç egzama türü vardır, ancak en yaygın olanı atopik dermatittir. Birçok insan için "egzama" ve "atopik dermatit" aynı anlama gelir.

Egzamanın Belirtileri

  • Esas olarak kuru, kaşıntılı ciltlerdir. Çok kaşıntılı olduğu için genellikle "kızaran kaşıntı" olarak adlandırılır.
  • Su toplayan ve ardından kabuklanabilen kızarıklık, pullar ve şişlikler içerir
  • Gelip gitme eğilimindedir. Kötüleştiklerinde buna alevlenme denir.
  • Geceleri daha belirgin olabilir.

Bebeklerde Egzema Belirtileri Nelerdir?

Bir yaşından küçük bebeklerde genellikle yanaklarında, alınlarında veya kafa derilerinde egzama döküntüsü olur. Dizlere, dirseklere ve gövdeye yayılabilir

Daha büyük çocuklar ve gençler, genellikle dirseklerin kıvrımlarında, dizlerin arkasında, boyunda veya iç bilek ve ayak bileklerinde döküntü alırlar. Derileri genellikle egzamanın ilk başladığı zamandan daha pullu ve daha kurudur.

Egzama Hangi Bebeklerde Görülür?

Egzamalı birçok çocuk ve gencin egzeması olan aile üyeleri vardır. Bu, egzemanın ebeveynlerden çocuklara genler yoluyla geçtiğini düşündürmektedir. Bebeklerde egzama oldukça yaygındır.

Egzaması olan kişilerde ayrıca astım ve saman nezlesi gibi bazı alerji türleri olabilir. Egzama, astım ve saman nezlesi "atopik" durumlar olarak bilinir. Bunlar, ortamdaki alerjenlere karşı aşırı duyarlı olan insanları etkiler. Bazıları için gıda alerjileri bunları tetikleyebilir veya daha da kötüleştirebilir. Diğerleri için hayvan tüyü, toz, polen veya başka şeylere karşı alerji tetikleyici olabilir.

Bebeklerde Egzama Tedavisi Ankara

Bebeklerde egzamanın tedavisi yoktur. Ancak tedaviler semptomlara yardımcı olabilir.

Doktor, semptomların ne kadar şiddetli olduğuna, çocuğun yaşına ve kızarıklığın nerede olduğuna bağlı olarak farklı tedaviler önerecektir. Bazıları "topikal" ve cilde uygulanır. Diğerleri ağızdan alınır.

Topikal nemlendiriciler: Cilt sık sık nemlendirilmelidir (ideal olarak günde iki veya üç kez). Nemlendirici uygulamak için en iyi zaman banyo veya duş sonrası, cildin nazikçe kurulanmasıdır. Merhemler (petrol jölesi gibi) ve kremler en iyisidir çünkü çok fazla yağ içerirler. Losyonlarda yardımcı olamayacak kadar çok su vardır.

Kortizon veya steroid kremler veya merhemler olarak da adlandırılan topikal kortikosteroidler. Bunlar cilt iltihabını hafifletir. Bu kremler ve merhemler güç bakımından farklılık gösterir ve hassas bölgelerde yanlış kortizon kremi kullanılması, özellikle bebeklerde cilde zarar verebilir.

Diğer topikal anti-inflamatuar ilaçlar. Bunlar, cildin bağışıklık sisteminin tepki verme şeklini değiştiren ilaçları içerir.

Ağızdan alınan ilaç. Bunlar, kaşıntılı çocukların geceleri daha iyi uyumasına yardımcı olmak için antihistaminikler (anti-alerji ilacı) bir döküntü bakteri tarafından enfekte olursa antibiyotikler ve kortikosteroid hapları veya bağışıklık sistemini baskılayan diğer ilaçları içerebilir.

Güncelleme Tarihi: 01.02.2022
Prof. Dr. Suna Emir
Editör
Prof. Dr. Suna Emir
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır.
Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.
Anlaşmalı Kurumlar

Kliniğimizin aşağıdaki kurum veya özel sigortalarla anlaşması bulunmaktadır. Anlaşmamız olmayan özel sigorta ve kurumlara TTB fiyat tarifesinden fatura düzenlediğinden, hastalarımız ödedikleri ücreti sigortalarından ve kurumlarından tahsil edebilmektedirler.

Prof. Dr. Suna EmirProf. Dr. Suna EmirÇocuk Sağlığı ve Hastalıkları Doktoru Çocuk Hematoloji - Çocuk Onkoloji
0312 504 4342
0554 354 1128