Prof. Dr. Suna EmirProf. Dr. Suna Emir Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Doktoru Çocuk Hematoloji - Çocuk OnkolojiProf. Dr. Suna EmirİletişimMenü
Blog

Bebekler neden ağlar?

Bebekler neden ağlar?

Bebek neden ağlar?

Uyumak, beslenmek ve ağlamak. İlk birkaç ayda yenidoğan davranışı budur. Bebeğiniz sizinle biraz göz teması kurabilse de, muhtemelen bebeğinizin davranışları hakkında fark edeceğiniz en önemli şey ağlamak olacaktır. Örneğin, bebeğiniz acıktığı, huzursuz olduğu, altını ıslattığı veya rahatsız olduğu için veya sadece kucaklanmaya ihtiyacı olduğu için ağlayacaktır ve bazen bebeğiniz belirgin bir sebep olmadan ağlayacaktır.

Ağlamak genellikle bebeğinizin yorgun veya aşırı uyarılmış olduğunun bir işaretidir. Ancak yenidoğanların başka yorgunluk belirtileri de vardır.

Örneğin, yeni doğan bebekler yorgun olduklarında kulaklarını çekebilir veya parmaklarını emebilirler.

Tüm yeni doğanla ağlar ve bazen huysuzlanırlar. Bir bebeğin ilk 6 hafta günde 2-3 saat ağlaması normaldir. Yaşamın ilk üç ayında, diğer zamanlardan daha fazla ağlarlar. Bütün bebekler ağlar ve bazıları diğerlerinden daha fazla ağlar. Ağlamak, bebeğinizin size rahatlık ve bakıma ihtiyacı olduğunu söyleme şeklidir. Çoğu zaman, bir bebeğin ihtiyaçlarını karşılamak, bebeği yatıştırmak için yeterlidir. Ama bazen ağlama daha uzun sürer.

Bebekler çok farklı mizaçlarla doğarlar. Bazıları rahat ve uysal, bazıları ise daha asabi sinirli olabilir.

Bebeklerde ağlama nedenleri nelerdir?

  • Açlık,
  • Uyku hali,
  • Kirli bebek bezi,
  • Karın sorunları,
  • Gaz çıkarma ihtiyacı,
  • Diş çıkarma,
  • Aşırı uyarılma,
  • Dikkat ihtiyacı.

Bebekler ne kadar süre ağlar

Gün içerisinde bebeğinizin çok ağladığı ve teselli edilemediği zamanlar olabilir. Akşam üzeri ağlamalar fazla olur. Bebeklerin sebepsiz ağlamaları 7 haftada zirveye ulaşır, ardından yavaş yavaş azalır.

Bebekler ağlayınca nasıl sakinleştirilir?

Bebeğinizi rahatlatmak için aşağıdaki yollardan bazılarını deneyebilirsiniz;

  • Emziriyorsanız, bebeğinizin memeyi emmesine izin verin.
  • Arka planda hafif bir müzik olması bebeğinizin dikkatini dağıtmaya yardımcı olabilir.
  • Bazı büyük bebekler yorgan olarak battaniye kullanmayı sever.
  • Bebeğinizi bebek arabasında ileri geri sallayın ya da yürüyüşe ya da arabaya binin. Birçok bebek arabada uyumayı sever. Durduğunuzda tekrar uyansalar bile, en azından bir mola vermiş olursunuz.
  • Bebeğinizin sırtını sıkı ve ritmik bir şekilde okşamaya çalışın, onu kendinize karşı tutun veya kucağınızda yüzüstü yatın.
  • Bebeğinizi soyun ve nazikçe ve sıkıca masaj yapın. Bebeğiniz en az bir aylık olana kadar herhangi bir yağ veya losyon kullanmaktan kaçının. Bunu yaparken yatıştırıcı bir şekilde konuşun ve odayı yeterince sıcak tutun.
  • Sıcak bir banyo deneyin. Bu, bazı bebekleri anında sakinleştirir, ancak diğerlerini daha çok ağlatır.

Bebeğiniz sürekli ağlıyorsa nedenleri ne olabilir?

Bebeklerin ağlama sebepleri şöyle sıralanabilir:

Acıkınca ağlayabilir: Özellikle yenidoğan döneminde bebekler her istediğinde emzirilmelidir. Beslenme sürecinin üzerinden 3 saat geçmişse, bebek uyandırılmalı ve süt verilmelidir. Anne ve bebek arasındaki en etkili iletişim emzirme yoluyla olur. Yani bebekler açlıklarını ağlayarak anlatır. Özellikle bebek, ilk aylarında midesi küçük olduğu ve sindirimi hızlı gerçekleştiği için çabuk acıkır. Çabuk acıktığı için de bunu ağlayarak belli eder.

Ev sıcak gelebilir: Bebeklerin küçük olduğu için çabuk üşüyecekleri düşünülmektedir. Bunun için yaz günlerinde camlar kapalı tutulur, kış günlerinde evin sıcaklığı artırılır. Bu minik bebekleri rahatsız edebilir; bu da onların ağlamasına sebep olabilir. Ortamın ısısının 21 ile 24 derecede tutulması bebeklerin sıcaktan sıkılmaması için uygundur.

Kıyafetlerinden sıkılabilir: Bebeklerin anne karnından çıktıktan sonra üşüyecekleri fikrinden yola çıkarak pek çok aile onları kalın ve sıkı giydirmek ister. Oysa kendi kıyafetinizden bir kat fazla giydirilmeleri yeterlidir. Çünkü kalın ve fazla giydirilen bebekler sıcakladıkları için rahatsız olup ağlayabilirler. Zamanında doğan bebeklerde ilk 10 gün, erken gelen bebeklerde ilk 15 gün başlık takılması yeterlidir. Bunun yanında ilk bir ay boyunca farklı olarak eldiven takılması uygundur. İlk bir aydan sonra eldiven kullanmaya gerek yoktur çünkü bebekler ellerine bakıp; ten teması kurmak isteyecektir.

Havasız ortam ağlatabilir: Soğuk dönemlerde evlerde kalorifer yanmaya başlar. Ortamın havası buna bağlı olarak azalır ve kurur. Bu nedenle havasız ortamlarda bebekler rahatsız olabilir. Oysa bebekler sık sık dışarı çıkarılmalı; ev ortamı sık sık havalandırılmalıdır.

Burunları tıkanabilir: Yetişkinler ağızdan ve burundan nefes alabilmektedir. Ama bebekler ağızdan nefes almayı bilmemektedir. Eğer bebeğin burnu tıkanırsa, ağızdan nefes almayı bilmediği için ağlama meydana gelebilir. Özellikle kalorifer yanan evlerde ortam kuruduğu için bebeklerin mukozası da kuruyup şişer. Buna bağlı olarak burun tıkanıklığı sürekli hale gelir. Pediatri uzmanının önereceği serum fizyolojikle bebeğin burnu temizlenmelidir. Bu sayede ağlamanın da önüne geçilebilir.

Gaz rahatsız eder: Bebekler 2 veya 3’üncü haftada gaz sancısı yaşayabilir. Bu süreç ikinci aylarına kadar tırmanır ve sonrasında yavaş yavaş kaybolur. Bunun sebebi bebeklerin bağırsaklarının yeni düzene alışıyor olmasıdır. Gaz sancısı için mucizevi bir ilaç yoktur. Bu geçici bir süreçtir. Bebeğin bağırsakları olgunlaştıkça, sağa-sola hareket etmeye başladıkça gaz konusu da çözülecektir. Kolik denilen ağır gaz tablolarında pediatri uzmanının önereceği masajlar, bazı gaz ilaçları, bol ten teması, rahatlatıcı müzikler eşliğinde ağlamalar hafifletilebilir.

Gıda alerjileri: Gazla karıştırılabilecek ama son zamanlarda popüler olan bir konu da gıda alerjileridir. Annelerin emzirme sürecinde yediği bazı gıdalar ya da anne sütü yetersizliğinde kullanılan bazı mamalar bebeklerde gıda alerjisi tablosuna neden olabilir. Gıda alerjilerinde tek belirti ağlama değil ama buna eşlik eden bebeğin vücudunda egzama döküntüleri, ciddi kusmalar, popolarının kenarında ciddi pişikler, kanlı-mukuslu kakaları varsa alerjiyi düşündürebilir. Bir pediatri uzmanından yardım alınarak, annenin kendi beslenmesini de düzenlemesiyle gıda alerjilerine bağlı ağlama sorunları da çözülebilir.

İdrar yolu enfeksiyonları: Yine unutulmaması gereken bir tablo da özellikle kız çocuklarında idrar yolu enfeksiyonlarıdır. “bebek ağlamasıdır” deyip çok sayıda idrar yolu enfeksiyonları atlanabilir. Burada da eşlik eden ateş, kusma, emmede azalma, tartıda düşüş gibi kriterler vardır. Pediatri uzmanına danışılması gereken bir durumdur. Ayrıca bazı bebekler kum dökebilir. Buna da annelerin aldığı bazı vitaminler, bebeğe verilen bazı vitaminler ya da metabolik sorunlar kuma sebep olabilir. Kum dökerken bebekler de ağrı çektiği için ağlar.

Kabızlık: Anne sütüyle beslenen bebekler günde 6-8 kez kaka yapabilir, bazen de bir hafta boyunca kaka yapmayabilirler. Bebekler mutluysa sorun yoktur ancak tam tersi huzursuzluk, ağlama, karında şişlik gibi bir durum varsa uzmana danışmak gerekmektedir. Ayrıca bazı bebekler kabız olduklarında makatlarında çatlak meydana gelebilir. Bu durumda da bebekler ağlayabilir.

Kulak enfeksiyonları: Kulaktaki enfeksiyonlar, kulakta sıvı birikmesi de ağlamaya sebep olabilir. Çok ciddi burun tıkanıklıkları kulaklara vurabilir. Bebekler ağlarken kulaklarına dokunabilir ya da onları çekebilir. Bu nedenle bir uzmana gidilmesi gerekmektedir.

Diş çıkarma dönemleri: Bazı bebekler diş çıkarma dönemini sorunsuz geçirir ancak bazıları hem ağlar hem de farklı rahatsızlıklarla bu döneme girer. Diş çıkarma sürecinde ağlama, huzursuzluk, kusma, ishal, ağız etrafında döküntüler meydana gelebilir. Diş çıkarma döneminde çocuk hastalıkları uzmanları tarafından bir takım bitkisel jeller verilebilmektedir.

Ağlamak ve Hastalık

Bebeğiniz sürekli ağlıyorsa ve onu teselli edemiyor veya dikkatini dağıtamıyorsanız veya ağlama sesi normal ağlamalarına benzemiyorsa, bu onun hasta olduğunun bir işareti olabilir.

Ağlayan Bir Bebeğe Ne Yardımcı Olabilir?

Ağlayan bir bebeği yatıştırmak için:

  • Öncelikle bebeğinizin ateşi olmadığından emin olun. Bir bebekte ateş, 38°C'lik bir sıcaklıktır. Bebeğinizin ateşi varsa hemen doktoru arayın.
  • Bebeğinizin aç olmadığından ve bezinin temiz olduğundan emin olun.
  • Bebekle sallayın veya yürüyün.
  • Bebeğinizle şarkı söyleyin veya konuşun.
  • Bebeğe emzik verin.
  • Bebeği bir bebek arabasında gezintiye çıkarın.
  • Bebeğinizi vücudunuza yakın tutun ve sakin, yavaş nefesler alın.
  • Bebeğe sıcak bir banyo verin.
  • Bebeğin sırtını sıvazlayın veya ovalayın.
  • Bebeğinizi kucağınıza karnının üzerine koyun ve sırtını ovun.
  • Bebeğinizi salıncak veya titreşimli koltuğa koyun. Hareket yatıştırıcı olabilir.
  • Bebeğinizi arabanın arkasındaki bebek araba koltuğuna koyun ve gezintiye çıkın. Çoğu zaman, arabanın titreşimi ve hareketi sakinleştiricidir.
  • Müzik çalın, bazı bebekler harekete olduğu kadar sese de tepki verir.

Bazı bebeklerin daha az uyarılmaya ihtiyacı vardır. 2 aylık ve daha küçük bebekler, ışıklar çok loş veya karanlıkken beşikte sırtüstü yatarak kundaklayabilirler. Kundak çok sıkı olmadığından emin olun. Bebek dönmeye başladığında kundaklamayı bırakın.

Güncelleme Tarihi: 15.06.2022
Prof. Dr. Suna Emir
Editör
Prof. Dr. Suna Emir
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır.
Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.
Anlaşmalı Kurumlar

Kliniğimizin aşağıdaki kurum veya özel sigortalarla anlaşması bulunmaktadır. Anlaşmamız olmayan özel sigorta ve kurumlara TTB fiyat tarifesinden fatura düzenlediğinden, hastalarımız ödedikleri ücreti sigortalarından ve kurumlarından tahsil edebilmektedirler.

Prof. Dr. Suna EmirProf. Dr. Suna EmirÇocuk Sağlığı ve Hastalıkları Doktoru Çocuk Hematoloji - Çocuk Onkoloji
0312 504 4342
0554 354 1128