Prof. Dr. Suna EmirProf. Dr. Suna Emir Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Doktoru Çocuk Hematoloji - Çocuk OnkolojiProf. Dr. Suna EmirİletişimMenü

Meningokok, Rota Virüs Aşısı

Meningokok, Rota Virüs Aşısı

Bebeklere, Çocuklara, Meningokok, Rota Virüs Aşıları

Ülkemizde aşı programında yer alan aşı sayısı şu anda 13 iken, Amerika pediatri akademisi tarafından tavsiye edilen yurtdışı ülkelerde uygulanan aşı takviminde meningokok aşıları, rota virüs aşıları gibi aşılar da yer almaktadır.

Bebeklere, Çocuklara Önerilen Aşılar Nelerdir?

  • Su çiçeği (suçiçeği) aşısı,
  • Difteri, tetanoz ve boğmaca aşısı (DTaP),
  • Hepatit A aşısı (HepA),
  • Hepatit B aşısı (HepB),
  • Hib aşısı,
  • İnsan papilloma virüsü (HPV) aşısı,
  • Grip aşısı,
  • Kızamık, kabakulak ve kızamıkçık aşısı (MMR),
  • Meningokok aşıları,
  • Pnömokok aşısı (PCV),
  • Çocuk felci aşısı (IPV),
  • Rotavirüs aşısı.

Bebeklere yapılan aşılar nelerdir? konumuzuda inceleyebilirsiniz.

Meningokok Aşısı Ankara

Meningokok aşıları, bakteriyel menenjite ve diğer ciddi enfeksiyonlara yol açabilen meningokok hastalığına karşı koruma sağlar. Şu anda ülkemizde iki tür meningokok aşısı vardır.

1- Meningokok konjuge aşısı meningokok bakteriler (denilen tip A, C, W, ve Y'nin) dört türüne karşı koruma sağlar. Tüm çocuklar için tavsiye edilir. Meningokokal hastalık tedavi edilse bile ölüm riski %10-15 gibi yüksek olan bir tablodur. Ayrıca yaşayanlarda da % 10-20 oranında işitme kaybı, beyin hasarı, böbrek hasarı ve ekstremite kaybı gibi ciddi tablolara yolaçar. Bu nedenle yapılması önemlidir.

2- Meningokok B aşısı (MenB) meningokok bakterinin B tipi denilen bir beşinci tipe karşı koruma sağlar.

Meningokok hastalığına bir tür bakteri neden olur . Kan dolaşımı veya menenjit enfeksiyonuna veya her ikisine birden yol açabilir ve hızlı bir şekilde tedavi edilmezse hayati tehlike oluşturabilir.

Meningokokal konjugat aşısı, dört bakteri suşuna karşı koruma sağlarken, MenB aşısı beşinci suşa karşı koruma sağlar.

Rotavirüs Aşısı Ankara

Rotavirüs, kusmaya ve ishale neden olan yaygın bir virüstür. Genellikle bebekleri ve küçük çocukları etkiler. Çocuk bakım merkezleri, salgınların yaygın görüldüğü yerlerdir. İshal aşırı sıvı kaybına bağlı çok ciddi tablolara yolaçabilir. Kusma ve ateş genellikle tabloya eşlik eder.

Aşı, ağızdan verilen bir sıvıdır. Çocuklar, kullanılan aşının markasına bağlı olarak 2 ve 4 aylıkken ve tekrar 6 ayda alırlar.

İlk doz mutlaka bebek 15 haftalık olmadan son doz da 8 aydan önce verilmelidir. Rotavirüs, dehidratasyona yol açabilen şiddetli ishale neden olabilir. ROTA virüs ishalinde bazı çocukların hastanede bakıma ihtiyacı bile olabilir. Aşı olan çocukları korumanın yanı sıra, aşılama rotavirüsün bir toplulukta yayılmasını durdurmaya yardımcı olabilir.

Güncelleme Tarihi: 28.08.2021
Prof. Dr. Suna Emir
Editör
Prof. Dr. Suna Emir
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır.
Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.
Anlaşmalı Kurumlar

Kliniğimizin aşağıdaki kurum veya özel sigortalarla anlaşması bulunmaktadır. Anlaşmamız olmayan özel sigorta ve kurumlara TTB fiyat tarifesinden fatura düzenlediğinden, hastalarımız ödedikleri ücreti sigortalarından ve kurumlarından tahsil edebilmektedirler.

Prof. Dr. Suna EmirProf. Dr. Suna EmirÇocuk Sağlığı ve Hastalıkları Doktoru Çocuk Hematoloji - Çocuk Onkoloji
0312 504 4342
0554 354 1128